Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Ливанският премиер в оставка обяви, че ще се върне в Бейрут следващата седмица и ще обясни позицията си

Ливанският премиер в оставка обяви, че ще се върне в Бейрут следващата седмица и ще обясни позицията си

Ливанският премиер в оставка Саад Харири обяви днес в Париж, че ще отиде в Бейрут за националния празник на 22 ноември и ще се изкаже тогава за политическата ситуация в своята страна и оставката си, предаде "Франс прес", цитирана от БТА

Той обяви изненадващо на 4 ноември, че напуска поста и се страхува за живота си, по време на посещение в Саудитска Арабия. Той и семейството му останаха в Рияд до днес, когато бяха посрещнати в Елисейския дворец.

"Ще отида в Бейрут идните дни, ще участвам в честванията на националния празник и там ще обясня позицията си, след като разговарям с президента Мишел Аун", каза той в кратко изявление пред медиите в Париж, след срещата и обяда си с президента Еманюел Макрон.

Харири благодари на Макрон за подкрепата му. "Той доказа, че е верен приятел и аз няма да го забравя никога. Франция показа още веднъж колко значима роля има в света и в региона. Тя доказа подкрепата си за Ливан и неговата стабилност", каза ливанският политик.

Френският държавен глава не направи никакво изявление, след като придружи Харири заедно със съпругата си Брижит, с неговата съпруга и големия му син до стълбището на Елисейския дворец. Харири бе приет с всички почести, полагащи се на премиер, се казва в съобщение на френското президентство.

Източни от Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс" твърди, че Франция обмисля дали да бъде домакин на среща на Международната група за подкрепа на Ливан, на която да бъде обсъдена политическата криза в близкоизточната страна, но не е ясно и няма официална информация дали ще има такава среща и на какво ниво ще е. Групата включва петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар