Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Лондон няма да плати нищо на ЕС без цялостно споразумение

Лондон няма да плати нищо на ЕС без цялостно споразумение

Обединеното краство няма да плати нищо за развода, ако не се постигне цялостно споразумение с ЕС, заяви Тереза Мей

Обещанието на Великобритания да плати между 40 и 44 млрд. евро по сметката за развода с ЕС е условие, което ще бъде изпълнено само ако бъде договорено бъдещо споразумение с Евросъюза, каза днес в британския парламент премиерът Тереза Мей, цитирана от световните агенции и БТА.

"Ако не се договорим за такова партньорство, то тогава и тази оферта слиза от масата", каза тя.

Британският премиер обясни и за т. нар. "пълно съответствие на регулациите", което Обединеното кралство ще запази с тези на ЕС по въпроси, засягащи Република Ирландия, с цел да се избегне твърда граница между нея и британската провинция Северна Ирландия.

Именно това бе последният компромис, който позволи споразумението между Лондон и Брюксел, позволяващо да се премине към втория етап на преговорите - за бъдещите отношения между тях след развода.

Според Мей до тази формулировка ще се прибегне само в краен случай. "Ние вярваме, че естественото решение на този въпрос ще дойде със споразумението, което ще постигнем чрез преговори с ЕС", посочи тя.

Мей каза, че Брекзит е "значително и уникално предизвикателство" за Северна Ирландия, която ще напусне ЕС като част от Великобритания, и за Ирландия, която ще остане в ЕС.

Тя се зарече "напълно да защити" статута на Северна Ирландия като част от "единния пазар на Обединеното кралство", с което потвърди, че тази територия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на ЕС.

"Не може да се поставя под съмнение нашето твърдо намерение да избегнем бариери по направление както север-юг (Северна Ирландия - Република Ирландия), така и изток-запад (Великобритания - Северна Ирландия)", подчерта Мей. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар