Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Президентът: България и Португалия споделят обща кауза за превръщането на ЕС в по-сигурен общ дом

Президентът: България и Португалия споделят обща кауза за превръщането на ЕС в по-сигурен общ дом

Португалската република е приятел на България и през последните години двустранното сътрудничество отбеляза нов подем, разви и партньорството ни в ЕС и НАТО за превръщането на този съюз в един по-сигурен и по-справедлив в социално и икономическо отношение общ дом

Това заяви държавният глава на церемонията в „Гербовата зала" на Дондуков 2, на която удостои посланика на Португалската република Луиш Фераш с орден „Мадарски конник" първа степен за неговите заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Португалската република.

„Ценим високо нашето сътрудничество в областта на отбраната, участието на Португалия в съвместни военни учения на НАТО на наша територия, взаимодействането ни в областта на вътрешния ред, сигурност и правосъдието в Република България", заяви президентът. Румен Радев отбеляза и развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни, учредяването на съвместната Българо-португалска търговска камара и подписаните меморандуми между Агенцията за подкрепа на малките и средни предприятия, Агенцията за инвестиции в България и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия.

Държавният глава благодари на посланик Фераш за ангажираността и усилията на португалската страна за пълноценната интеграция на всички наши сънародници, които живеят, работят и учат в Португалия. „Това отношение допринася тези наши сънародници да бъдат жив мост между двата приятелски народа", допълни Румен Радев.

От своя страна посланик Фераш благодари на българския президент за оказаната чест за удостояването му с висшето държавно отличие. „Ще отнеса в сърцето си българите, защото това е най-доброто, което ми се случи тук - да общувам и работя с българи. Вашата страна е една от най-красивите, в които съм бил - с прекрасна природа и култура", с тези думи се обърна към гостите на церемонията посланика на Португалската република в България Луиш Фераш.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар