Четвъртък, 20 Септември 2018
Четвъртък, 20 Септември 2018

Народът можеше да живее по-добре, ако управляващите бяхте приели 31 законопроекта на БСП

Народът можеше да живее по-добре, ако управляващите бяхте приели 31 законопроекта на БСП

Предложихме да бъдат подпомогнати българското образование, наука и култура - да увеличим бюджета за висше образование и наука с 95 млн. лева

Българският народ можеше да живее по-добре за тази една година от управлението на правителството на Борисов, ако управляващите бяхте приели 31 законопроекта на "БСП за България". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България".

"Мина една година от правителството на Борисов и миналата седмица дадохме оценка на работата му. Хората най-добре могат да преценят как живеят", заяви Нинова, докато на електронното табло в пленарна зала вървеше мултимедийно представяне на проектите и мерките, предложени от БСП.

Българите можеха да живеят по-добре, защото тези 31 законопроекта на БСП олицетворяваха различна политика, категорична бе Нинова. Тя отбеляза, че не са били приети мерките, предложени от социалистите за подобряване положението на демата и младите семейства, заради страшната демографска криза, обхванала страната.

38 200 деца можеха да бъдат подпомогнати, ако увеличили месечното парично обезщетение, подчерта тя.

Държавата щеше да прояви грижа към 40 000 деца и да им помогне за тръгването на училище. Социално слабите - предложихме да се разшири двойно обхвата на енергийните помощи с още 250 000 домакинтства, подчерта Нинова.

Тя припомни и за предложението да БСП за повишаване на пенсиите - то щеше да струва на държавата 810 млн. лева, но можеха да бъдат подпомогнати всички пенисонери, заяви председателят на БСП.

Предложихме да бъдат подпомогнати българското образование, наука и култура - да увеличим бюджета за висше образование и наука с 95 млн. лева, припомни Нинова.

Културният чек, който предлагахме - всеки млад човек да получи чек на стойност 200 лева - щеше да струва на държавата 8 млн. лева, но всеки млад българин щеше да отиде на театър, изложба или в библиотеката, подчерта председателят на социалистическата партия. 

Ако бяхте приели нашите предложения, в българските хипермаркети щеше да се продава българска храна. Щяхме да имаме действащ закон срещу корупцията, а не както сега - да приемате поправка след поправка, категорична бе Нинова.

България щеше да има ефективен закон за борба с корупцията, „маловажните престъпления“ щяха да са отпаднали, порочната практика фирми да се прехвърлят на социално слаби щеше да бъде прекратена, подчерта Корнелия Нинова.

"31 законопроекта, които изразяват различна политика. И тази година можеше да е различна", каза още Нинова.

"Искам да разбия 4 мита, да не кажа лъжа. Първо – БСП са креслива опозиция, която не предлага нищо. Второ – десните събират пари, плащат дълговете, а левите само харчат готови пари. Ето как става това. Кой трупа дългове? 2009 г. – 9 миларда дълг. 2017 – след осем години – близо 25 милиарда дълг. Кой трупа дългове с такава скорост и в такива размери. Как се харчат пари? 1,911 млрд. щяха да бъдат похарчени за политики, с които щяхме да помогнем на 600 милиона българи. А вие – 120 постановления, по десет пъти на месец и Борисов раздаде 1,7 млрд. лв.", заяви Корнелия Нинова.

"Следващия мит: БСП предлага тези неща само когато е в опозиция. Фактите – по начина, по който предлагаме преизчисляване на пенсиите сега, това е направено през 2008 г., когато управлявахме. Детските – това, което предлагаме сега, е направено през 2007 г. За социално слабите – през 2006. за облекчените лихви за учене – направили сме го през 2006 г. Четвърти мит: Няма алтернатива на ГЕРБ, те са единствени и незаменими. Видя се – има алтернатива, ето го в законодателства. Вместо ББР да помага на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ, щеше да помага на малките фирми. Вместо геноцид спрямо българските пенсионери, те щяха да имат преизчислени пенсии", категорична бе тя.

"Наша задача – на БСП, е да дадем избор на народа си. А народът да прецени какво избира. Вярвам в сърцето и разума на българския народ", обобщи Корнелия Нинова.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар