Вторник, 25 Септември 2018
Вторник, 25 Септември 2018

Калфин: Няма практически резултати от срещата ЕС-Западни Балкани

Калфин: Няма практически резултати от срещата ЕС-Западни Балкани

Той отбеляза, че в документите от срещата няма й думичка за отпускане на допълнителни средства за Балканите

Срещата за Западните Балкани е положителен факт, но за съжаление няма практически резултати от тази среща и усилията на премиера би трябвало да бъдат подкрепени от много упорита работа и в Брюксел, и сред другите страни членки. Това каза бившият външен и социален министър и настоящ съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси Ивайло Калфин пред БНТ.

Той отбеляза, че в документите от срещата няма й думичка за отпускане на допълнителни средства за Балканите. "Даже изрично е казано, че пари за Балканите няма повече. Има изрично решение, че няма да се обсъжда следващия бюджет на ЕС по отношение на разширяването", посочи Калфин.

Единственото конкретно решение е за удвояване на средствата по европейската програма "Еразъм", но това е предложението на ЕК за целия ЕС, а не само за Балканите, обясни бившият външен министър. Съдържат се и обещания за повече заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"Но големият заемодател на Балканите в момента е Китай и инфраструктурата на Китай. Така че тук Европа не можа да блесне. Което само покава, че предстои още дълга и упорита работа по отношение на Западните Балкани", коментира Калфин. Според него новината от срещата на върха, от гледна точка на ЕС, е единството на европейските страни по отношение на ядреното споразумение с Иран след оттеглянето на САЩ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар