Неделя, 23 Септември 2018
Неделя, 23 Септември 2018

Борисов пристигна в Израел. Ще участва в глобалната конференция на Американския еврейски комитет

Борисов пристигна в Израел. Ще участва в глобалната конференция на Американския еврейски комитет

Министър-председателят и българската делегация ще бъдат приети и от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети

Българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов кацна в Израел. Премиерът бе посрещнат от Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел в Република България. В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе среща с председателя на Американския еврейски комитет (АЕК) Дейвид Харис. По-късно Бойко Борисов ще участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес.

В делегацията влизат още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Димитър Михайлов - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Израел, кметът на София Йорданка Фандъкова, Румяна Бъчварова - началник на политическия кабинет на министър-председателя и Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи 

В годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят ще разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. 

Утре в Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми. 

Бойко Борисов и българската делегация ще бъдат приети и от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети. 

Те ще имат среща и с българската общност в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова. 

В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес. 

При посещението си в Израел премиерът е придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар