Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Рияд да спре облъчването с омраза

Рияд да спре облъчването с омраза

Саудитска Арабия е готова да предприеме стъпки срещу проповедниците на омразата, които индоктринират млади хора

Близко до ума е, че германските и саудитските власти ще си сътрудничат при разкриването на терористичните нападения във Вюрцбург и Ансбах. Защото т. нар.

Саудитска Арабия, откъдето произлизат най-много джихадисти в световен мащаб, има преднина през западните тайни служби в разкриването на джихадистки терористични клетки. От това могат да спечелят и германските власти. Обменът на данни ще бъде от полза най-вече за Германия, в крайна сметка обаче – и за Саудитска Арабия. Защото Рияд прекалено дълго проявяваше пасивност, докато различни проповедници на омразата зовяха на „Война срещу неверниците”, включително от саудитска територия.

Сега Саудитска Арабия възнамерява да поправи тази грешка – поне отчасти. Но Рияд не бива да спира дотук. Дори ако приемем, че саудитските тайни служби следят изкъсо ислямистките екстремисти в собствената си страна, че и в чужбина, пак трябва да се повтори нещо важно: за да бъде победен джихадизмът, Саудитска Арабия трябва спре индоктринирането на млади хора с тази човеконенавистническа идеология.

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар