Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

"Версията за терористичен акт не трябва да се отхвърля"

"Версията за терористичен акт не трябва да се отхвърля"

Обстоятелствата около гибелта на Ту-154 предизвикват според някои експерти подозрения за експлозия на борда на самолета

Катастрофата на Ту-154 на Министерството на отбраната отне живота на главния ансамбъл на руската армия, журналисти от три федерални телевизионни канала, опитни пилоти, военни служители и ръководители на военното министерство. Отломките на военния самолет са разпръснати в Черно море в район, по-голям от 10 кв. км. Обстоятелствата около гибелта на Ту-154, пътуващ за Сирия, предизвикват според някои експерти подозрения за експлозия на борда на самолета.

Транспортният министър Максим Соколов не изключва версията за терористичен акт на борда на Ту-154, разбил се над Черно море в близост до Сочи. Според него, обаче, да се говори за терористично нападение е рано, но трябва да се работи върху целия спектър от причини за катастрофата.

По данни на Министерството на отбраната, военно-транспортният самолет е излетял от Чкаловск за авиобазата Хмеймим в Сирия в неделя от 01:38 ч м.в. На борда му са били 92 души. Сред тях са екипажът на самолета, военни, журналисти от телевизионните канали "Звезда", НТВ и "Първи канал", както и артистите на хор Александров, който е трябвало да изнесе в Сирия новогодишен концерт и известният филантроп Елизавета Глинка.

Информация за оцелели няма.

На път за Сирия самолетът е трябвало да кацне за презареждане в Моздок, обаче поради метеорологичните условия летището се променя на Сочи, уточняват военните. Две минути след излитането от летището Адлер близо до Сочи, самолетът изчезва от радара. Това се случва в 5.25 м.в., се казва в официално изявление на Министерството на отбраната.

Публичният ресурс Flightradar24, който позволява в реално време да се следи позицията на самолета, съобщава за отсъствие при тях на информация за полета на Ту-154. "Към момента ние не сме получили данни за руския Ту-154, който се разби след излитането си от Сочи", пишат те в Twitter сутринта на 25 декември.

Както обяснява представителят на ресурса Flightradar24 Ян Петченик, това се случва със самолети, които летят с изключени транспондери (устройства, които предават на наземните служби вторична радарна информация за принадлежността на самолета и параметрите на полета му), но не можем определено да кажем дали е бил включен транспондерът на самолета, или не.

"Поради особеностите на S-режима на транспондерите на този тип самолети технологията е по-стара от ADS-B, за да се следи самолетът ние се нуждаем от сигнал от самолета от няколко приемника", пояснява експертът. Той дава пример с маршрута, по който от Сочи до сирийския Латакиа са летяли руски военни самолети по-рано и който е записан от Flightradar24. Според него, както и преди една година, поради забраната за полети над територията на Турция, полетите по тези маршрути минават над Каспийско море, Иран и Ирак.

Тъй като Ту-154 е кацнал в Адлер за зареждане с гориво, веднага възникват две версии, според пожелал анонимност бивш шеф на ВВС: недостатъци в поддръжката и лошо гориво. Но в Адлер, отбелязва той, има интензивно въздушно движение и некачествено гориво е вероятно да попадне в такъв случай и в други въздухоплавателни средства. "В тази връзка, като възможна причина трябва да се разглежда отказ на двигателите. При това и на трите едновременно", казва летецът.

Източник близък до конструкторското бюро (КБ) "Туполев", описва самолета като надежден, въпреки солидната му възраст. Съгласно официалните данни на Министерството на отбраната, разбилият се Ту-154 е пуснат през 1983 г. и е в експлоатация в продължение на общо 34 години. Общото му време на полет е 6689 часа. Последният ремонт на самолета е бил на 29-ти декември 2014 и през септември 2016 е преминал планирано рутинно обслужване. Според експертите самолетът все още не е реализирал потенциала си. „Определеният ресурс на този самолет е 40 години, а ако вземем чуждестранни аналози на самолета, при някои достига до 60 години“, съобщава специалистът

Експертите изучават наличните материали, свързани с катастрофата. От КБ "Туполев " подчертават, че за 35 години експлоатация на Ту-154 от Министерството на отбраната, "тази катастрофа е първият случай“ за военното ведомство. Смяната на летището Чкаловск в деня на излитането на катастрофиралия Ту-154 изключва отказ на техниката или грешка на опитния екипаж, особено в етапа на прибиране на колесника и задкрилките, твърди източник запознат с организацията на полетите на това летище. Министерство на отбраната, от своя страна, подчертава, че самолетът е управляван от опитен пилот, летецът първи клас Роман Волков. Той има около 3500 летателни часа. Екипажът на катастрофиралия Ту-154 е "един от най-опитните на 800-та военновъздушната база", пише вестник "Известия", позовавайки се на източник в правоохранителните органи. Според вестника, членовете на екипажа няколко пъти със същия самолет са били лидери при полетите на Су-30, Су-35 и Су-24 на руската база Хмеймим в сирийския Латакия. Щурманът на Ту-154 подполковник Александър Петухов, според участниците във форума "Forumavia", през 2011 г. е бил част от екипажа, успял да приземи буквално въртящия се във въздуха Ту-154. В същата година той е награден с президентски орден за Мъжество за "проявения героизъм при изпълнението на войнския дълг".

Случилото се много прилича на терористичен акт, смята полкови командир от военно-транспортната авиация с опит в летенето на Ту-154. Той подчертава, че дори пилотът да е направил грешка, самолетът не може да се разпадне във въздуха заради това. "Ако самолетът е бил разрушен във въздуха (а има такива данни, фрагментите са силно разпръснати), не е ли терористично нападение това? В опашката са сложили бомба, а експлозията представлява загуба на контрол върху самолета, разрушение и падане. Много органи на управлението се намират в опашката. Версията за терористичен акт не трябва да се пренебрегва. Тъй като самолетът можеше да се приводни, ако устойчиво се управлява. Такива случаи е имало", казва пилотът.

По предварителни данни, пилотът, преди самолетът да изчезне от радарите, е мълчал, не е съобщил на земята за  пожар или повреда, което означава, че събитията на борда се развиват бързо и неконтролируемо - много прилича на експлозия, обяснява източникът.

Според него, причина за инцидента може да е и външно влияние - сблъсък с някакъв друг обект. Но засега няма данни за други обекти в небето в момента на катастрофата.

Източник от спецслужбите съобщава, че органите по сигурността и разследването не разглеждат версията за терористичен акт като основна. Според него, на летището Чкаловск "пътниците и багажът се проверяват и преглеждат щателно". Освен това фактът, че зареждането с гориво се премества от Моздок в Адлер, предварително не е известен". На борда се качват само двама граничари и един митнически служител, а от самолета е излизал само щурманът за контрол на зареждането. Храна на борда не се е предлагала, а зареждането се е извършило от редовния персонал", казва източникът.

Голямото разпръскване на отломките на Ту-154 се дължи на хидравличен удар, обяснява ситуацията друг източник от службите за извънредни ситуации. „По всяка вероятност, при сблъсъка на самолета с водната повърхност е настъпил хидравличен удар, което е предизвикало голямо разпръскване на отломките", казва източникът.

Причина за трагедията е или техническа неизправност, или грешка в управлението, твърди председателят на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията, Виктор Озеров, а версията за терористичен акт е "напълно изключена". "Самолетът е на Министерството на отбраната, въздушното пространство е на Руската федерация, не може да има такава версия", категоричен е Озеров.

Но сред пилотите съществува мнение, че сенаторът-възпитаник на Новосибирското военно-политическо училище е некомпетентен в областта на безопасността на полетите.

Издирванията на  мястото на катастрофата  продължават и обхващат площ от 10,5 кв. км, според Министерството на отбраната. Тази област е разделена на сектори и е разпределена между участващите групи, търсенето е денонощно. В операцията участват 27 кораба, 37 водолази, четири хеликоптера, безпилотни летателни апарати и дълбоководни превозни средства с дистанционно управление. В търсенето участват повече от 3000 човека.

Вече са намерени повече от дузина тела на загиналите и множество фрагменти от корпуса на катастрофиралия Ту-154, на около 1,5 км от брега на дълбочина от около 70 метра, но все още не са намерили фюзелажа на самолета.

Източник: gazeta.ru

Оставете коментар