Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Путин към Нетаняху: Не съдете Иран от 5-ти век преди новата ера, ние живеем в един различен свят

Путин към Нетаняху: Не съдете Иран от 5-ти век преди новата ера, ние живеем в един различен свят

Путин и Нетаняху засегнаха редица въпроси по време на срещата им в Москва

Президентът на Русия, Владимир Путин призова Израел да се фокусира върху съвременните световни дела, след посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който посочи древна легенда за опит на ирански праотец да изкорени еврейския народ.

Путин и Нетаняху засегнаха редица въпроси по време на срещата им в Москва, като борбата срещу тероризма, кризата в Сирия и трудните отношения на Израел с Иран.

Президентът Путин  поздрави Нетаняху по повод "Пурим", който е традиционен еврейски празник, който отбелязва спасяването на евреите от Аман, везир в древната персийска империя.

В отговор, Нетаняху каза, че Персия се е опитала да направи "опит за унищожението на еврейския народ, но не успя" преди близо 2500 години, като подчерта, че "днес се прави същия опит от наследника на Персия, Иран.“

„Това е ясно изказано, черно на бяло по вестниците им“ -  добави още израелския държавен глава.

С разликата, че днес Израел си има територия и войски, които пазят границите й, допълни още той.

Путин отбеляза, обаче, че тези събития са се случили "през пети век преди новата ера,". Той добави още, че "ние сега живеем в един различен свят" и предложи обсъждане на действителните актуални проблеми в региона.                                      

Нетаняху приветства усилията на Русия в борбата й с Ислямска държава, както и на други радикални групировки.

"Напоследък сме свидетели на значителен напредък в борбата срещу ислямския сунитски тероризъм, разпространявана от Ислямска държава и Ал Кайда, и Русия е допринесла много", каза Нетаняху.

След това Нетаняху заяви обаче, че е имало заплаха от ислямски "шиитски тероризъм" разпространяван от Иран.

Путин ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва на 10-ти март. Двамата президенти вероятно ще се фокусират върху ситуацията в Сирия, заяви преди срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Разбира се, процесът на мир и ситуацията в Сирия не може да излезе от дневния ред на всяка регионална власт, особено като Турция и Израел", каза Песков.      

Превод Nbox.bg

Източник: rt.com   

Оставете коментар