Понеделник, 21 Май 2018
Понеделник, 21 Май 2018

Предизвикателство за Путин

Предизвикателство за Путин

За първи път в действие влезе Националната гвардия на Русия - ново подразделение на силите за сигурност, сформирано, за да потушава масови прояви на инакомислие

Руската полиция задържа Алексей Навални, критика на Кремъл, който иска да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори догодина, по време на най-големите общонационални протести от повече от пет години.

Опозиционните митинги от неделния ден, които бяха организирани от Навални заради твърдения, че премиерът Дмитрий Медведев е взел над 1 милиард долара под формата на подкупи от държавни банки и заможни бизнесмени, се състояха в над 80 малки и големи града в цяла Русия. Гневните демонстранти не се подчиниха на полицейската забрана върху несанкционирани от властите политически прояви.

Над 850 души са задържани в Москва според правозащитници, включително цялата антикорупционна организация на Навални, както и 130 души в Санкт Петербург, пише вестник "Политико".

Протестиращите бяха изпълнили площад, намиращ се съвсем близо до Кремъл, и бяха облепили паметника на Александър Пушкин с антиправителствени стикери и надписи. "Медведев на съд!", гласеше един от тях. Между протестиращите и полицейските сили за борба с безредици избухнаха сблъсъци, след като Навални, 40-годишен адвокат, борещ се срещу корупцията, беше арестуван в района на площада.

"Във всяка нормална европейска страна твърдения, че премиерът е замесен в огромна по размерите си корупция, биха довели до разследване", каза Павел Трошин, 20-годишен студент, малко преди няколко десетки полицаи с бронежилетки да предприемат първия от няколко опита за разчистване на площада. "Но в Русия няма абсолютно никаква реакция от властите."

Трудно е да се прецени колко хора са взели участие в митинга в Москва, но полицията, която обикновено значително занижава броя на участниците в опозиционни протести, заяви, че те са били 7000. Реалното число може да е доста по-голямо.

За първи път в действие влезе Националната гвардия на Русия - ново подразделение на силите за сигурност, сформирано, за да потушава масови прояви на инакомислие. Протестиращите след това се отправиха с шествие към Червения площад, където скандираха "Русия без Путин!"

Демонстрантите в Москва включваха хиляди млади хора, на които целият съзнателен живот досега е преминал при управлението на Путин. "Младите хора са повече в час с положението в страната ни", каза 17-годишната Екатерина. "Получаваме информацията си от интернет, докато повечето от възрастните само гледат държавната телевизия." Подобно беше изказването и на 37-годишния Владимир. "Младите хора все още вярват, че Русия може да бъде нормална страна", каза той. "Но повечето възрастни отдавна са загубили надежда и са се примирили с корупцията." И двамата се представиха само с малкото си име поради опасения от репресии.

Протести имаше и в Далечния изток, в Сибир, Урал, Черноморието и в крайните северни райони. Във Владивосток на Тихия океан полицията извърши десетки арести. Над 5000 души не се подчиниха на полицейските предупреждения да не участват в демонстрацията в Санкт Петербург. Според полицията арестуваните там са 130.

Размахът на неделните протести и фактът, че привържениците на опозицията не се подчиниха на забраната на властите за демонстрации, със сигурност ще предизвика безпокойство в Кремъл преди президентските избори догодина. Путин все още не е обявил официално, че ще се кандидатира, но изтичащата в руските медии информация от върховете на държавата говори именно за това, че той ще се опита да спечели четвърти мандат, оставайки в управлението до 2024 г., тоест общо четвърт век. Само Сталин е управлявал Русия по-дълго.

Миналия месец изглеждаше, че шансовете на Навални да се кандидатира избледняват, след като бе осъден за измама, което той определи като отмъщение за това, че се противопоставя на Путин, и му бе наложена петгодишна условна присъда.

Според руското законодателство лица с влязла в сила осъдителна присъда нямат право да се кандидатират за изборни длъжности. Навални, либерален политик, стъпващ донякъде и в националистическия лагер, отстоява тезата, че конституцията предвижда такава забрана само за хора, изтърпяващи наказание лишаване от свобода. Твърдо решен да участва в изборите, напоследък той започна да отваря предизборни офиси из цяла Русия.

"Аз представлявам интересите на милиони хора, които искат да видят истинска промяна в Русия", каза той по-рано този месец пред неколкостотин доброволци в предизборния му щаб в Томск, университетски град в Западен Сибир. В Барнаул, Южен Сибир, Навални беше напръскан със зелен спрей в лицето, а във Волгоград беше нападнат от хора, представящи се за казаци. Остана невредим.

Въпреки заплахите и опитите за сплашване Навални възнамерява да отвори над 80 предизборни офиса в следващите месеци. Неговият щаб заяви, че е регистрирал над 40 хиляди доброволци и е набрал 26 милиона рубли под формата на дарения само за три месеца.

"Искаме да направим така, че негативите за Кремъл от това да не допуснат Навални да се кандидатира да станат по-големи от негативите да го допуснат", каза пред "Политико" Леонид Волков, шеф на предизборния щаб на Навални. "Това ще стане, когато всички признаят, че недопускането да участва в изборите е проява на слабост от страна на Путин."

Над 13 милиона гледания има досега видеозапис, в който Навални твърди, че Медведев е пренасочвал средства от благотворителни и неправителствени организации за имения и луксозни яхти. Кремъл отказва да коментира тези твърдения.

Депутати от Комунистическата партия, втората най-голяма фракция в парламента, поискаха парламентарно разследване на тези твърдения, което предизвика учудване във внимателно направляваната руска политическа система.

Въпреки че популярността на Путин остава висока, почти три години на икономически спад хвърлиха милиони в бедност, а Кремъл е чувствителен към твърдения за корупция по високите етажи. Цели 41 процента от руснаците срещат трудности да се изхранват според проучване на Висшата школа по икономика в Москва.

"Навални притиска и ще продължава да притиска Кремъл, но той е непредвидим и участието му в изборите ще направи кампанията доста трудна за Путин", каза пред "Политико" Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл, който сега е възприел критично отношение към Путин. "Кремъл ще иска да го държи извън изборите."

 

Оставете коментар