Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Турция заграбва сирийска земя, като премества граничната ограда

Турция заграбва сирийска земя, като премества граничната ограда

Това каза сирийски посланик пред РИА Новости

Турция  едностранно премести гранична ограда по-дълбоко в сирийска територия, което е в нарушение на суверенитета на Сирия. Това заяви посланикът на Сирия в Русия пред РИА Новости.

В интервю за руската медия, сирийския посланик Риад Хадад заяви, че Турция "е преместила бодливата тел [граничната ограда] по-навътре в нашата територия. По този начин се възползва от пресъхването на река Африн, югоизточно от град Джандарис, все едно това са турски земи."

"Така се заграбва земя в Сирия", заяви посланикът, като подчерта, "ние считаме тези действия за нарушение на суверенитета на страната ни."

Хадад също заяви, че турската армия е окупирала кварталите Кирбат и  Атма намиращи се в губернаторството Идлиб, като в същото време изпраща тежко въоръжени единици, за да  подсигури територия в района на град Африн. Според посланика на Сирия, турците са започнали подготовка за изграждане на стена, разделяща заловените земи от сирийска територия.

Турски войски, танкове и бойни самолети навлязоха в Сирия на 24 август 2016 г. Според турското правителство, офанзивната операция с кодово име „Ефратски щит“, започна първоначално, за да се потиснат кюрдските бунтовници и да ги отблъсне далеч от границата с Турция.  След това турските войски е трябвало да се бият с бойци на Ислямска държава в северната част на Сирия.

През последните месеци турската армия и съюзените с тях сирийски бунтовници са заловили стратегическите градове на Джераблус и ал-Баб, докато напредва все по-дълбоко в сирийска територия. Дамаск е бил категорично против турското нашествие от самото начало, приемащ го като пълно нарушение на териториалната цялост на Сирия.

Миналата седмица Турция обяви операция „Ефратски щит“ за завършена, но предупреди, че подобни операции могат да продължат върху сирийска почва под различни имена , „ако сигурността на Турция е застрашена.“

Претенциите на Анкара, че военните действия в Сирия са приключили са в противоречие с реалността. Посланикът Хадад, предупреждава, че Сирия има законни основания да отблъсне агресията на Турция с всякакви средства, ако действия в Сирия на север не престават.

Източник: rt.com

Оставете коментар