Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Путин: Няма сила, която да завладее нашия народ

Путин: Няма сила, която да завладее нашия народ

Втората световна война не можеше да бъде предотвратена поради дезинтеграцията на народите, заяви руският президент

Няма сила на света, която може да завладее Русия. Това заяви президентът Владимир Путин по време на парада в Деня на победата, посветен на 72-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война: „Няма и няма да има сила, която да завладее нашия народ”.

Втората световна война не можеше да бъде предотвратена поради дезинтеграцията на народите, заяви руският президент. „Тази ужасна трагедия не можеше да бъде предотвратена, първо, заради съучастието в престъпната идеология за расово надмощие, заради липсата на единност на водещите страни в света. Това позволи на нацистите да си присвоят правото да решават съдбата на другите народи, да запалят най-жестоката и най-кървавата война, да поробят и да накарат почти всички европейски страни да служат на техните смъртоносни цели”.

Путин е категоричен, че руските войници са готови на героични дела в името на техния народ и смята, че ветераните от Втората световна война никога няма да се срамуват от тях. „Ние чувстваме дълбока и силна родственост с поколението на героите и победителите. И ще им кажа следното: вие никога няма да се срамувате от нас! Руският войник днес, както винаги, показа кураж и героизъм, и е готов на всякакви героични дела, на всякакви жертви заради своята родина и своя народ”, каза руският президент.

Според Путин величието на Деня на победата се определя от народа, който е имал решаващ принос за поражението на нацизма със своя безпрецедентен героичен акт за спасение на Отечеството. „Триумфалната победа над тази ужасна тоталитарна сила ще остане завинаги в човешката история като най-висшата точка на триумфа на живота и ума над смъртта и варварството”, подчерта той и допълни, че не трябва да забравяме, че победата е извоювана на цената на милиони животи.

Руските въоръжени сили са в състояние да отблъснат всяка агресия: „Уроците от изминалата война ни подтикват да бъдем бдителни и руските въоръжени сили са в състояние да отблъснат всякаква потенциална агресия”, заяви руският лидер, подчертавайки, че „самият живот в наши дни изисква увеличаване на нашия отбранителен потенциал”. Той допълни, че за ефективната борба срещу заплахи като тероризма, екстремизма и неонацизма, е необходимо консолидирането на цялата международна общност.

„Ние винаги сме отворени за такова сътрудничество. Русия винаги ще бъде на страната на онези сили, които намират мирни решения, на страната на онези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отричат войните като противоречащи на самата същност на живота и на човешката природа”.

Парадът за Деня на победата се състоя на Червения площад на Москва, а в него взеха участие около 10 000 души и бяха показани 114 единици наземна бойна техника. След като присъства на тържественото събитие, Путин положи венец на гробницата на Незнайния войник до стените на Кремъл, за да почете загиналите във Втората световна война. На церемонията присъстваха министър-председателят Дмитрий Медведев, министърът на отбраната Сергей Шойгу и други висши представители на руската власт.

Руският президент, заедно със стотици хиляди граждани, участва и в шествието „Безсмъртен полк”, носейки портрет на своя баща Владимир, участник във Великата отечествена война. В акциите на „Безсмъртния полк” тази година се включиха и хора от над 70 страни, сред които и България.

Източник: a-specto.bg

Оставете коментар