Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Балканите са важни за Русия

Балканите са важни за Русия

Ако може да се вярва в призраци, Владимир Путин има нов човек на Балканите, твърди в Politico журналистът Хауърд Еймъс

Николай Патрушев, ястребът на Кремъл, офицер от разузнаването и близък сътрудник на руския президент, е шеф на руския Съвет за сигурност и е известен със своя огнен национализъм, конспиративен светоглед и широк опит в шпионажа. Докато руската външна политика официално се пада на външния министър Сергей Лавров, действителното взимане на решения все повече се ръководи от малка група служители на разузнаването и отбраната, които имат близък достъп до Путин. "Русия все повече се превръща в адхокрация, където лицата получават отговорности, които могат или не могат да се впишат в официалната им мисия", казва Марк Галеоти, експерт по руските служби за сигурност и старши изследовател в Института за международни отношения в Прага. "Патрушев определено е един от хората, които смятат, че Русия е в екзистенциална борба за оцеляването си", допълва той. "Това е Студената война, манихейската визия за света. Свят, в който всякакво обръщане от Запада е имплицитно добро за Москва“.

Участието на бившия разузнавач показва по-твърд руски подход към Балканите. Патрушев се присъединява към КГБ на Съветския съюз през 1974 г. Смята се, че за първи път се е срещнал с Путин - бивш служител на разузнаването - още в началото на 90-те години. След като 10 години ръководи ФСБ, вътрешната служба на КГБ, той се премества през 2008 г. в Съвета за сигурност - влиятелен орган от висши чиновници, създаден от Путин. За голяма част от кариерата си, прекарана в сенките, Патрушев има малко обществено досие за участие във външната политика. Но той е известен като един от малкото съветници, близки до държавния глава, които са тясно ангажирани с плана за анексиране на Крим през 2014 г. Руските служби за сигурност упражняват все по-голямо влияние върху външната политика, смята Андрей Кортунов, директор на Съвета за международни отношения на Русия, съветник по въпросите на Кремъл. В публични изявления Патрушев казва, че САЩ се опитват да разградят руската държава, за да "разкрият достъп до богати ресурси, за които смятат, че Русия несправедливо контролира". Той критикува и все по-агресивното поведение от страна на НАТО. Неофициалната нова позиция на Патрушев идва във време на лоши отношения със Запада. Русия е особено ядосана за присъединяването към НАТО по-рано този месец на Черна гора, малката адриатическа страна, която обвини руските служители в разузнаването, че са ръководили опита за преврат в страната миналата година, очевидно предназначен да застраши кандидатурата за членство. След обвиненията, че руският президент е замесен в заговора за преврат, Патрушев се втурна към Сърбия, за да се срещне с висши държавни служители и служители по сигурността. Според съобщенията в медиите, Белград е екстрадирал няколко руски граждани, обвинени в ръководене на заговора. Длъжностни лица в Москва твърдят, че няма нищо необичайно в пътуването на Патрушев. Миналия месец той се срещна с министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович по време на посещението му в Москва. "През последната година стана ясно, че на Патрушев са дадени Балканите", твърди Галеоти. "Това казва нещо за важността на региона".

Патрушев няма известни професионални връзки с Балканите, но назначи Леонид Решетников, експерт по Балканите и бивш разузнавач, в Съвета за сигурност. Миналия октомври, в навечерието на опита за преврат в Подгорица, Решетников заяви, че е "време Русия да се върне на Балканите". Издигащият се профил на Патрушев на полуострова съвпадна с повишаване на руската дейност в региона. Русия може да предприеме "много сериозни" мерки в отговор на всяко по-нататъшно разширяване на НАТО на Балканския полуостров, според проф. Елена Гускова от Института по славянски изследвания в Москва.

Патрушев предупреди по-рано тази година, че НАТО се стреми да убеди Босна и Херцеговина, както и Македония да се присъединят към блока за сигурност. "Русия ще се придържа към страните на Балканския полуостров, които потвърждават ангажимента си да не се присъединят към НАТО", смята Кортунов.

Източник: БГНЕС

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар