Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Русия удължава контрасанкциите за ЕС до края на 2018 година

Русия удължава контрасанкциите за ЕС до края на 2018 година

Брюксел официално удължи икономическите санкции срещу Москва

Руското правителство иска да удължи реципрочните санкции срещу Европейския съюз до края на 2018 година, обяви руският премиер Дмитрий Медведев.

Вчера Брюксел официално удължи икономическите санкции срещу Москва, наложени през юли 2014 година след анексирането на Кримския полуостров от Русия и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. 

Съветът на Европейския съюз удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Това решение е свързано с доклада на президента на Франция Еманюел Макрон и на канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск, засягащи конфликта в Източна Украйна.

Москва отрича пряка намеса в конфликта, въпреки че според НАТО руски военни части подкрепят сепаратистите. 

В отговор на европейските санкции през 2014 година Русия забрани вноса на едро на селскостопански продукти от много западни страни. 

Според Москва реципрочните мерки помагат за развитието на руското селско стопанство.

Правителството на Руската Федерация ще внесе при президента предложение за удължаване на контрасанкциите до 31 декември 2018 година, заяви премиерът Медведев на заседание на Министерския съвет.

"В тази ситуация ние ще реагираме адекватно, вчера обсъдихме въпроса с президента", каза руският министър-председател.

Той допълни, че правителството взема под внимание факта, че ще се усещат последствията от антируските санкции.

"Предполагаме, че руската икономика, в близките години, ще продължи да изпитва влиянието на ред негативни фактори - запазването на антируските санкции, както и ограничения достъп за нашите компании до капиталовите пазари и пазарите за технологии", заяви Медведев. 

Оставете коментар