Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Путин подписа закон, с който се разрушават 4000 стари жилищни сгради в Москва

Путин подписа закон, с който се разрушават 4000 стари жилищни сгради в Москва

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на старите жилищни сгради "хрушчовки" в Москва и преместването на обитателите им.

Проектът предизвика масови протести през май.

Официално обнародван на 1 юли, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни, съобщават световните агенции. 

Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани.

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия и много руски градове, където са позволили да се реши жилищната криза в страната по онова време.

Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица. 

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост. Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани.

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери и в същия квартал, но не на същата стойност. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. Те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат. Няма да имат право да оспорват решението. 

Оставете коментар