Понеделник, 23 Април 2018
Понеделник, 23 Април 2018
Съдът произнесе присъди за убийците на Борис Немцов

Съдът произнесе присъди за убийците на Борис Немцов

Московският окръжен военен съд призна петимата обвиняеми за убийството на политика Борис Немцов за виновни и ги осъди на лишаване от свобода от 11 до 20 години при строг режим, съобщи ТАСС

На всички, с изключение на Дадаев,  е определено допълнително наказание от две години лишаване от свобода след излежаване на основната присъда. Съдът отчита в наказанието на подсъдимите времето от задържането им, т.е. от март 2015 г. Веществените доказателства по делото са предадени в следствения комитет, където продължава криминалното разследване. "Следствието продължава да събира доказателства за поръчителите и организаторите на убийството на Немцов", съобщи официалният представител на Следствения комитет Светлана Петренкона.

По време на съдебното заседание прокурорите поискаха доживотна присъда за Дадаев, 23 години за Анзор Губашев, 21 години за Шадид Губашев, а за Ескерханов и Бахаев - съответно 19 и 17 години. За последните четирима подсъдими прокурорите поискаха допълнително наказание от 2 години лишаване от свобода след излежаване на основната присъда.

Адвокатите на подсъдимите поискаха разпускане на съдебните заседатели, тъй като според тях законът предвижда такова решение, ако председателят на съдебния състав се съмнява във вината на обвиняемите. Подсъдимите подкрепиха позицията на своите защитници и отново заявиха пред съда, че са невинни.

"Присъдата ще бъде обжалвана в близките дни със сигурност", заяви един от защитниците. На свой ред адвокатите на семейството на Немцов смятат, че организаторите и извършителите на убийството на политика трябва да получат тежки присъди. "Главното е неотменимостта на наказанието, но ние сме уверени, че изпълнителите и организаторите на това престъпление трябва да получат по-тежки присъди", казва адвокатът.

"Ние ще продължим да работим за това организаторите и поръчителите на убийството на Немцов да бъдат изправени пред съда. Днешните присъди показват, че следите водят към Грозни", заяви адвокатът Вадим Прохоров.

Прокуратурата в близко време ще реши въпроса с жалбата срещу присъдата. "Присъдата е изключително право единствено на съда. Въпреки че за извършителя на убийството Дадаев ние искахме доживотна присъда, въпросът за обжалването на присъдата по отношение на обосноваността и съответността на наказанието ще се решава от прокуратурата след получаване и проучване на присъдата", казва прокурор Мария Семененко.

Самите осъдени казват, че не разбират за какво са осъдени. "Не ми е ясно за какво ме осъдиха", казва Шадид Губашев, отговаряйки на въпрос на съдията. "Бог ще ви съди", заяви Ескерханов, твърдейки също, че не разбира за какво е наказанието му.

Опозиционният политик Борис Немцов беше убит в центъра на Москва късно на 27 февруари 2015 г. На 6 март разследващите органи са задържали петима заподозрени и още един предполагаем участник в убийството Беслан Шаванов, който при опита да бъде задържан оказва съпротива и извършва самоубийствен атентат. По време на предварителното производство са проведени над 35 експертизи, още три са били назначени от съдията по искане на прокуратурата вече в рамките на съдебното производство – това са различни генетични, балистични, видеотехнически, медицински и други експертизи.

Според версия на разследването, предполагаемият поръчител и организатор на престъплението е бившият офицер от батальона "Север" Руслан Мухудинов. Срещу него е предявено задочно обвинение, а от ноември 2015 г. той е обявен за международно издирване.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар