Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Пратка от Москва: Огромен Ан-124 натъпкан с разглобени изтребители МиГ-29 кацна тайно в Белград

Пратка от Москва: Огромен Ан-124 натъпкан с разглобени изтребители МиГ-29 кацна тайно в Белград

Самолет Ан-124 с разглобени изтребители МиГ-29, които Русия предава на Сърбия в рамките на военно-техническата помощ, е пристигнал тайно вчера в Белград. 

Кацането на огромния транспортен самолет на МО на Русия е станало в "закрита за медиите и обществеността обстановка", твърдят няколко осведомени източници в сръбската столица.

Пресслужбата на отбранителното ведомство на Сърбия е обяснило, че официална информация ще бъде разпространена по-късно, информират някои сръбски и руски медии. Военното летище Батайница край Белград е било затворено за журналисти, фоторепортери и тв оператори. 

По-рано в понеделник сръбският лидер Александър Вучич заяви, че доставката на 6 изтребителя МиГ-29 от Русия за Сърбия може да предизвика външнополитически натиск върху Белград, но републиката няма да се откаже да укрепва отбранителната си способност, включително и в сферата на ВВС и ПВО.

Според сръбския министър на отбраната Александър Вулин изтребителите ще бъдат демонстрирани за първи път на 20 октомври на парада в чест на освобождаването на Белград. Тогава ще бъдат представени на обществеността и пилотите от ВВС и ПВО на Сърбия, които са преминали допълнително обучение в Русия. 

В края на декември 2016 г. премиерът на Сърбия (днес президент) Александър Вучич, след среща в Москва с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, съобщи, че РФ ще даде на Сърбия шест МиГ-29, 30 танка Т-72С и 30 БРДМ-2.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар