Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Триумф за Путин

Триумф за Путин

Саудитския крал в Москва!

Тайната доскоро връзка Кремъл-Рияд роди още навремето Българско-саудитския съвет и го направи много влиятелен фактор в родната политика.

Делегация от над 1000 души, за нея е ангажиран е целият хотел Риц в Москва, ще има специална "седмица на саудитската култура", ще се подписват договори за милиарди, сред които и за оръжие.

Информацията ми от 30 май, че саудитския крал ще посети есента в официална визита Москва и ще се ласкаят с Путин, се сбъдна, като и тази от август, че визитата ще е в първата десетдневка на октомври. https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1318753934907209

бел: За първи път прогнозирах тази официална визита миналата година - на 19 февруари 2016 г (пост „2. КУПИХА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПРОДАДОХА ЛИ БЪЛГАРИЯ?” – част втора), макар че никой по света въобще не го считаше за възможно.

Снощи крал Салман бен Абдел Азиз ал Сауд пристигна в Москва. Малък, но много съществен детайл - на летище Внуково го посрещна вицепремиерът Рогозин, който е един от отговарящите за силовите структури и ръководи военно-промишления комплекс в Русия.

---------------------------------------------

Външният министър Лавров нарече посещението "епохално събитие". И то наистина е такова в световната геополитика.

---------------------------------------------

Газ и нефт и сътрудничество на Русия с ОПЕК, ситуацията в Близкия и Среден Изток и доставки на руско оръжие за 3 млрд. долара за Рияд (вкл. ракети C-400) ще са част от темите на разговорите между Путин и краля.

И още новини - една от големите руски финансови структури - Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ) най-вероятно ще подпише три споразумения за създаването на нови фондове заедно със Суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF с активи за 183 млрд. долара). Руската държава (+ руски енергийни компании, които ще се включат) с петролната Saudi Aramco ще създадат инвестиционен фонд с капитал 1 млрд. долара. Ще се подпише споразумение за руско-саудитска платформа за инвестиции във високите технологии, в която шейфовете ще вложат 1 млрпд. на първо време, а руснаците - кадри и знания.

На саудитците се предлагат дялове в руската интернет-търсачка Яндекс и в руския голям "Обединен транспортен концесионен холдинг". Те ще построят и пуснат първата платена магистрала в Москва.

И т.н., и т.н. Обсъждат се между 25 и 30 проекта.

_____________________________________________________

- Саудитско-руската енергийна връзка е част от по-голяма връзка на взаимните интереси. - анализира Теодор Карашник, старши съветник в базираната във Вашингтон Нефтена аналитична агенция. И нервно допълва, че Русия работи за тази връзка "под носа на Америка" в продължение на десетилетие. (моя бел.: връзката беше създадена още при Горбачов във връзка с изтеглянето на руснаците от Афганистан, а в мои статии и коментари аз я анализирам от 2002 година)

- Няма съмнение, че Саудитска Арабия силно цени отношенията си с Русия и ги възприема като многоизмерна по своята същност. - е мнението на Фахад Назер, саудитски държавен съветник.

___________________________________________________

И аз мисля така - многоизмерни са, вкл. засегнаха и засягат дори и такава незабележима величина на този фон като България.

Ще напомня, че не само много съм писал и анализирал в постове, коментари, в една моя книга (Дуел), говорил и показвал (в предаването ми по телевизията), но ме и съдиха по Наказателния кодекс заради това с инициативата на член на много влиятелния у нас Българо-саудитски съвет, създаден от Георги Първанов, с дебели проруски олигархични родни присъствия.

И тайно ухажван - без изключения от всички родни партии, едър роден капитал и правителства - дотам, че за малко не ни натрапи и един премиер, на което попречих с всички мои сили (бел.: пак ще напомня, че в случая ставаше дума за премиерка - съпругата на енергийния магнат Богомил Манчев) И въпреки усилията ми изигра роля при назначаването, вярно - само за броени дни, на един олигарх (Пеевски) като шеф на ДАНС.

За мен има руско-сунитско-саудитска ос въпреки войната в Сирия и дружбата на Кремъл с Иран (една моя прогноза - щом окончателно Москва закрепи Башар Асад, дружбата се се превърне в дива вражда - запомнете я!)

На тази ос е вързан и Ердоган, както многократно съм сочил още тогава, когато това звучеше като пълна фантазия и безумни бълнувания и никой дори не предполагаше, че ще се стигне до съюз на Анкара с Путин.

В момента Путин разгоря с краля. Такъв разговор след обяда ще има и в по-късния следобяд, вероятно и вечерта.

За мен Саудитска Арабия, така да се каже, хеджира риска в геополитиката - вече официално освен неофициално стопля силно отношенията си с Русия като противовес на тези със САЩ.

Ще си позволя да прогнозирам, че нищо чудно ако шейховете същевременно да се превърнат и в тайна пътечка, по която ще започне съвсем дискретно да се опипва урегулиране на някои от тежките противоречия между Белия дом и Кремъл, между Конгреса и Думата.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар