Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Разпитват всички министри на Бойко

Разпитват всички министри на Бойко

Петър Москов се сдоби с три обвинения

Всички министри от кабинета „Борисов" днес са извикани на разпит в Столичното следствие. Те трябва да дадат обяснения как се взимат неприсъствени решения.

До разпита на министрите се стига именно след скандала около решението за бартера с турските ваксини, което е взето неприсъствено. Министрите ще бъдат разпитани за процедурата, по която са сложили подписите си върху предложението за бартера.

Припомняме, че здравният министър в оставка Петър Москов вече се сдоби с три обвинения. Вчера той бе разпитан в Столичното следствие и си тръгна от като обвиняем.

Със свое решение от 28 май миналата година Министерският съвет е одобрил дарение на ваксини, така че и България, и Турция да се снабдят с ваксини, които са им нужни за имунизационния календар.

България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, а в замяна в България пристигнаха 200 000 ваксини за детските имунизации.

Първото обвинение на Москов е за нарушение и неизпълнение на служебните му задължения, от които са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер. Второто обвинение на Петър Москов е свързано с износа на ваксини, с което отново е нарушил закона. Третото обвинение на Москов е за безстопанственост.

Обвинение е повдигнато и на заместника на Петър Москов - Адам Персенски.

Самият Москов не разбира защо е обвинен. Той е категоричен, че случаят с ваксините бил финансово оправдан.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отменил пръстовия идентификатор в болниците.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар