Четвъртък, 24 Май 2018
Четвъртък, 24 Май 2018

Бежанец в Германия  предлагал терористични услуги на „Ислямска държава“

Бежанец в Германия предлагал терористични услуги на „Ислямска държава“

Германските спецслужби са задържали сирийски бежанец, който предлагал на  "Ислямска държава" своите "услуги" за организиране на терористични актове в Германия, Франция, Белгия и Холандия

38-годишният мъж от две години има разрешение за временно пребиваване в Германия. Той е бил задържан в апартамента си в град Саарбрюкен, център на провинция Саарланд, но коментари на властите се появяват по-късно.

Според изявлението на прокуратурата, през декември сириецът се свързал с контактно лице на "Ислямска държава" и предложил план за серия терористични актове. За целта той поискал средства за организацията и извършването им. Сириецът се свързал с терористите в Рака чрез онлайн приложение.

За закупуване на автомобили и експлозиви той поискал от екстремистите 180 хиляди евро и се готвел да минира най-малко осем превозни средства на места с голямо струпване на хора.

Отбелязва се, че бежанецът планирал да закупи осем коли на цена 22,5 хиляди евро всяка, да ги напълни с експлозиви и да ги установи на места с голяма концентрация на хора, за "да убие голям брой немюсюлмани". По собствените му думи, той възнамерявал да постави във всеки автомобил между 400 и 500 кг експлозиви.

Заместник комисарят на  полицията в Саарланд Нюго Мюлер съобщава още, че нападателят е планирал да пребоядиса колите, за да изглеждат като полицейски.

Предполага се, че той не е действал самостоятелно и основната задача е да се открие престъпната група.

Обвиненията срещу мъжа се базират на кореспонденцията, която е била открита в мобилен телефон по време на обиска. Разследването не е установило данни, че някакви коли вече са били минирани.

Съобщава се също, че бежанецът пристигнал в Германия през 2014 г., и след като подал молба за убежище, получил разрешение за временно пребиваване.

Източник: russian.rt.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар