Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Шествие в Асеновград и Бяла срещу ромската агресия към българското население

Шествие в Асеновград и Бяла срещу ромската агресия към българското население

Хората пеят химна и възрожденски песни

Около 4 000 българи се събраха в Асеновград и тръгнаха на шествие срещу циганския терор, беззаконие и политическите протекции над етноса, предава репортер на Plovdiv24.bg.

Шествието, както и миналата седмица е мирно, за разлика от лъжите и провокациите, разпространявани от някои от националните телевизии.

Преобладаваща част от участниците са от самия град - цели семейства, сред които много с деца. ”Сърце и душа за България” е лозунгът, който се повтаря най-често. Водени от хоругви, протестиращите минават по същия маршрут, по който мина шествието миналата неделя. Засега няма инциденти, съобщава БГНЕС като припомня, че по-рано няколкостотин души започнаха протеста на площада пред паметника на Цар Иван Асен Втори в Асеновград.

Обявеният за втори масов протест на гражданите не е толкова многоброен като миналата неделя. Прави впечатление, че сред събралите се на площада липсват хора от други градове, особено такива, които правиха провокации миналия път. Има полиция, но присъствието на органите на реда не е толкова масово както миналата неделя. Миналата неделя в града бяха съсредоточени полицейски сили, които осигуряваха спокойното провеждане буквално през метри. Имаше жандармерия, водно оръдие, което така и не проработи. На площада се събраха над 5000 души.

В седмицата, която дели единия масов протест в Асеновград от днешния бяха арестувани девет нападатели, впоследствие при обжалването на мярката Пловдивски окръжен съд пусна двама с парична гаранция. Други двама бяха арестувани, след като са се укривали в село Боянци, те също остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение, обжалването им в Пловдив предстои. Задържан бе Петър Низамов - Перата, който миналата неделя удари оператор от бТВ. Районният съд в Асеновград постанови за него мярка за неотклонение "задържане под стража".

В седмицата родителите на нападнатите деца трениращи гребане в Асеновград успяха при втори опит да внесат в Народното събрание и да предадат на депутат от Патриотичния фронт подписка с 10 000 участници. В нея се настоява за решителни мерки за справяне с ромското беззаконие. Общината в тази седмица успя да преброи и незаконните къщи в махала Лозница и да обещае да ги премахне.

На протест излязоха и жители на Бяла заради пребито момче, съобщи БНТ.

18-годишен младеж от града е в кома след удар по главата. Бил е ранен при сбиване с група роми, прибирайки се от дискотека. 32-годишният мъж, който го е ударил, е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда.

Александър и негови приятели се прибирали от дискотеката през нощта срещу събота. Били пресрещнати от група роми. Един от тях му поискал цигара и след като не получил, двете групи се сбили, при което младежът е ударен с бутилка по главата. Той е настанен в Интензивното отделение на русенската болница с опасност за живота. Близките на пострадалия Александър отправиха призив за помощ, защото той няма платени здравни осигуровки.

Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов каза за БНТ, че местната власт взема мерки да няма напрежение. Миналата година роми са били глобени заради силния шум по време на сватба и след това вече не е имало оплаквания, а преди 10-тина дни кметът Димитър Славов е издал превантивна заповед да се спазва обществения ред в община Бяла.

От своя страна протестиращите обявиха, че ще излизат всяка вечер, докато агресията над българското население не спре.

 

Оставете коментар