Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Сърбия прибира дипломатите си в Скопие

Сърбия прибира дипломатите си в Скопие

Белград обвини Скопие, че действа против интересите на Сърбия

Сърбия връща дипломатите си в Скопие, предде БГНЕС. Това стана ясно след разговор по телефона вчера между македонския премиер Зоран Заев и сръбския президент Александър Вучич. Между Македония и Сърбия се стигна до тежък конфликт, след като властите в Белград изненадващо в неделя изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие.

Белград обвини Скопие, че действа против интересите на Сърбия и че лъже за позицията си относно Косово. В интервю за държавната телевизия РТС Вучич каза часове преди разговора, че знае, че Македония ще поддържа членството на Косово в ЮНЕСКО и е "очевидно", че от три месеца новият кабинет не говори истината.

В продължителен и открит телефонен разговор двамата лидери се договорили да работят за задълбочаване и напредък на двустранните отношения, а всеки проблеми в отношенията помежду им ще се разрешава единствено чрез диалог, предаде БГНЕС. "Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона", казва се в официалното съобщение за разговора

Nbox.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар