Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Валери Симеонов: Столична община и Светият Синод са виновни за груба дипломатическа грешка!

Валери Симеонов: Столична община и Светият Синод са виновни за груба дипломатическа грешка!

Вицепремиерът поиска виновните да бъдат наказани

Столична община и Синода допуснаха голям дипломатически гаф. За това алармира вицепремиерът Валери Симеонов. Той се възмути, че Общината променила часа на откриване на паметна плоча на Св. Иван Рилски, дарена от българската общност в Унгария. Изтеглянето на събитието с час и половина довело до поредица от негативни последици - отсъствие на официални лица, медиите нямало как да бъдат информирани, преводачите също липсвали от храма "Св. София", където бе открита плочата. 

Ето какво написа на страницата си във Фейсбук Валери Симеонов: 

Между 18 и 20 октомври 2017 г., делегация от Република Унгария, водена от г-н Миклош Шолтес, държавен секретар, включваща посланикът на Унгария у нас н.пр. Текла Харангозо, зам-председателят на унгарския парламент, г-жа Марта Матраи, министъра на земеделието, Шандор Фазекаш, председателят на Българското републиканско самоуправление, г-н Данчо Мусев, българският депутат в унгарския парламент, г-н Симеон Варга, както и група от 120 деца от Унгария, посети България. 

Програмата включваше тържествено откриване на 20 октомври на паметна плоча на Св. Иван Рилски в храм „Св. София“, дарена от българската общност в Унгария. На събитието присъстваше вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов и други представители на изпълнителната и местна власт. 

На 19 октомври, в навечерието преди събитието, часът на мероприятието беше променен от 11:00 на 09:30. Това предизвика сериозни затруднения, свързани с присъствието на официалните лица и невъзможност за своевременно оповестяване пред медиите.

Така и не бе дадено приемливо и разумно обяснение, което породи видимо разочарование сред унгарските ни партньори и постави осъществяването на официалното събитие пред реален риск от провал. Отсъстваха и част от предвидените преводачи, което също нагнети напрежение.

На поисканото от мен обяснение, от Столична община отговориха, че промяната е утвърдена предния ден, по искане на Св. Синод, въпреки че освещаването на плочата на Св. Иван Рилски бе уговорено преди повече от 4 месеца.

Изразявам острото си несъгласие с грубия дипломатически гаф и отношението, което Св. Синод и Столична община показаха към унгарската делегация, посетила България по случай Деня на българо-унгарското приятелство.

Още по-позорно беше отсъствието на представител на Столична община при откриването на Фестивала на унгарските уникати в градината пред Народния театър от 15:00 ч. в петък, 20 октомври, когато всички гореизброени лица чакаха някой да открие форума. Тъй като, такъв не се появи 20 минути, бях принуден да изляза и да изпълня този ангажимент от името на неимоверно заетата с височайши дела Столична община.

Припомням, че унгарската държава поддържа политически и финансово всички мероприятия на българската общност, като по този начин демонстрира изключителното си уважение към Република България.

В нарочни писма до Столична община и Св. Синод настоявам за административни санкции спрямо виновните служебни лица.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар