Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

За Ангел Бончев или защо родители нападат децата си

За Ангел Бончев или защо родители нападат децата си

Когато деца бият родителите си, няма престъпление

Малкият син на Ангел Бончев пред Нова. Притеснен, видимо води битка със себе си, доколко трябва да говори. И какво точно да разкрие от семейните тайни, така че хем да помогне на правдата да си пробие път до ефира, в същото време да не изложи брат си. В един момент решава да поеме риска и  обръща картината със заплахата за убийство. Казва, че брат му преди време  посягал физически на баща си, баща му подавал жалби в полицията, но полицията останала глуха и сляпа. Но в случая, когато бащата Бончев заплашва сина си, органите реагират светкавично.

При тази информация мисълта неизбежно отскача към предположение за съхранена клетка-информатор на Наглите в полицията, на които им идва като подарък инцидентът, за да „нашляпат”  бащата. За връзките на големия син с неподходящи хора, малкият брат сам съобщава. „Аз вече нямам брат”, казва младежът и пак натъртва, че не е нормално син да бие баща си.

Не е нормално деца да посягат на възрастните си родителите си, а в този случай тормозът над бащата явно е бил чест, докато на стария Бончев му паднало пердето. Сега той е престъпникът. И не бива да се надяваме, че полицията ще се разрови по-дълбоко в случая, и ще прецени обективно кой от двамата е бил в по-голям риск. Въпреки че сигналът на Бончев-син много прилича на превантивен удар с цел да се избегне аналогично или друго противодействие на бащата.

Случаят оголи стар проблем, който органите на реда, самата държава поддържат с ялово законодателство и отказ от задължението да се самосезират. В интернет свидетели на престъпления са описвали доста случаи на разсеяни полицаи, оказали се в близост до място на уличен бой, за да си спестят усилието да пишат доклади след това. В същото време не са разсеяни, когато броят заплатите си, които все не им стигат.

Преди три години нашумя случая, когато майка съсече с брадва доведения си син, защото я изнасилил. Арестуваха я, въпреки че преди това той редовно я пребивал от бой за пари. Жената подавала жалби до полицията, след това ги оттегляла. Можем да се досетим защо, но полицията не намерила за нужно да прояви самоинициатива и така се стига до фаталната развръзка. Медиите също решиха случая в полза на сина, като припомниха, че преди години бабата лежала в затвора за присвояване пари на фирмата, в която работила. ( Същото състрадание проявяват и към онези, които ощетиха с милиони държавата, а съдът ги спаси от затвор и конфискация на откраднатото).

През 2017-та баща, бивш военен уби 35-годишния си син със законно притежаван пистолет. Двамата били в конфликт от дълго време заради наркотичната зависимост на сина. Бил и регистриран за употреба на наркотици.  Но, разбира се, разследване не е правено от кого си купува наркотиците сина. Това органите на реда, разбирайте „безредието”, не ги интересува. Те нямат навик да пречат на бизнеса, особено на този с разпространението на наркотици, въпреки че този бизнес води след себе си стотици семейни драми и трагедии.

И днес още битува правилото, че ако наркотично зависимият не потърси сам помощ, никой не бива да му пречи да се самоубива и да убива. Същото важи и за психично болните – процедурата по въдворяването им в лечебно заведение е сложна, преминава през прокуратурата, а това винаги води до по-тежки последици за жалбоподателя.

През септември тази година 77-годишен баща уби сина си със зверски удар с чук в главата. И в този случай пост фактум бе осветлена грижливо пазена публична тайна: синът бил алкохолик, редовно пребивал за пари и  тормозил психически майка си и баща си.  Накрая бащата не издържал на агресията на сина си и го убил.

През 2015-та син съсече родителите си в поморийско село в състояние на „нервна криза”. Бил с психични отклонения, но както знаем, у нас институциите реагират само по подаден сигнал. Няма ли такъв, подпират бюрата и дуварите на работното си място.  Законодателят още не може да се накани да регламентира облекчен ред за принудително лечение на хора с психически отклонения и наркотична и резултатите са видни-броим трупове.

Ако това е държава, значи мястото на нормалните не е в нея. За възрастните пък въобще не е безопасно.

Източник: mejdu-redovete.com

Оставете коментар