Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Фотограф съди Кристо за авторски права

Фотограф съди Кристо за авторски права

Италиански фотограф съди Кристо за авторски права върху снимки, които българският художник си бил присвоил

Срещу "Смитсониън" - фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ във Вашингтон, и срещу световно известния български художник Кристо, започна дело, заведено от нюйоркски фотограф.

Той ги обвинява, че са откраднали правата върху негови снимки на "Бягащата ограда" - прочута арт инсталация от 1976 г., която остава една от най-известните творби на Кристо, предаде БТА.

Джанфранко Горгони твърди, че никога не е давал разрешение неговите снимки със запазени права на дългата 39 км "ограда" от найлон и стомана да бъдат използвани в издадена през 2010 г. книга "Спомен за Бягащата ограда" и за съответния филм, използвани при изложба в една от галериите на "Смитсониън".

Според Горгони неговите снимки са били използвани и в издадена през 1978 г. книга "Кристо: Бягащата ограда", в която той е посочен като носител на правата върху снимките.

Но според иска, предявен пред Областния съд в Манхатън, през 2007 г. Кристо продал снимките на "Смитсониън", като той и (покойната му) съпруга Жан-Клод излъгали фондацията, че притежават авторските права.

Горгони, който пази негативите от снимките си, каза също, че по-късно неуспешно се опитал да договори лицензионно споразумение с подсъдимите, на чийто уебсайт Кристо е посочен като носител на авторските права.

Адвокатът на Кристо - Крис ЛаРоко, отказа коментар. От "Смитсониън" също засега не са отговорили на исканията за коментар, отбелязва Ройтерс.

75-годишният Горгони претендира в съда за декларация, че той е носителят на авторските права на снимките, и настоява за обезщетение, чийто размер не се посочва. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар