Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Шведската нобелова академия се разпада заради секс скандал

Шведската нобелова академия се разпада заради секс скандал

След като скандалът се появи в общественото пространство, шведският крал XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че четирима от нейните членове (които традиционно са назначени до живот) ще бъдат освободени от длъжност след скандала за сексуално насилие, който провали тазгодишните награди, предаде БГНЕС.

Организацията беше разтърсена, след като през ноември миналата година шведски ежедневник публикува свидетелските показания (в разгара на кампанията #Metoo) на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени или сексуално насилвани от влиятелни фигури със сериозни връзки с Академията.

Несъгласието на това как да се справят с този проблем внесе много смут в организацията и нейните 18 членове. Това накара 6 от членовете да напуснат, включително и първата жена постоянен секретар Сара Даниус.

"Лотта Лотас, Клас Остергиен и Сара Стридсберг са поискали и веднага са били освободени от длъжностите им, заемани в Академията", се посочва в официално изявление.

Четвъртият член Керстин Екман е неактивна от 1989 година, след като Академията отказва да признае наложената фетва (мюсюлманският еквивалент на отлъчването) срещу британския автор Салман Рушди. Екман също е пожелала да напусне академията. Лотас също е бил неактивен от 2015-а година.

Технически членовете на Нобеловата академия си остават такива до живот, но те могат да оставят столовете си празни, ако решат.

След като скандалът се появи в общественото пространство, шведският крал XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени. Академията в момента има 10 активни членове, а според устава, за да бъдат избрани нови членове са нужни 12 гласа. Академията съобщи, че през 2019 година ще отсъди за наградите.

 

Оставете коментар