Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Б. Чеширков от ООН: В Австрия лъсна безскрупулността на каналджиите

Б. Чеширков от ООН: В Австрия лъсна безскрупулността на каналджиите

България е най-заинтересованата в разследването на смъртта на 71 бежанци, казва говорителят на Върховния комисариат за бежанците 

Трагедията в Австрия подчертава безскрупулността на каналджиите. Това каза говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Борис Чеширков в предаването, „Неделя 150” по БНР относно смъртта на 71 души в камион на австрийска магистрала.

По думите му, каналджиите нямат никакво чувство за зачитане на човешкия живот, а търсят само и единствено печалба: „Те очевидно са разширили бизнеса си и вече оперират и по магистралите на Европа”.

Според дипломата става въпрос за една добре организирана престъпна мрежа: „Каквито и най-често са тези, които извършват трафика и каналджийстовото. Появи се информация и за българска следа. Ако наистина са замесени български граждани, България има интерес също да проведе разследване”.

Той бе категоричен, че борбата срещу трафикантите на хора трябва да е „общоевропейска, ефективна и усилията трябва да бъдат насочени към по-силно сътрудничество между европейските полицейски служби, разузнавателни агенции и международни организации“.

„Същевременно трябва да се засилят и усилията за полагане на грижи за оцелелите жертви на трафика на хора, защото това не е емигрантска, а бежанска криза. Голяма част от тях идват от страни, които произвеждат бежанци”, смята Чеширков.

Според него 2015 г. е рекордна до момента по отношение на пристигналите в Европа бежанци. „Само по Средиземно море тази година пристигнаха над 200 000 в Гърция и над 110 000 в Италия. Положението наистина е драматично не само за тези две страни, а и за крайните дестинации като Германия и Швеция, и за транзитните страни като Унгария”, казва Чеширков.

 В същото време сме неслучайно сме свидетели на много трагедии. „Около 2 500 бежанци намериха смъртта си в Средиземно море и това е без да са взети в предвид последните трагични инциденти от миналата седмица”, обобщи един от говорителите на ООН.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар