Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Арабист: Бежанците по-лесно влизат в ЕС, отколкото напускат Близкия изток

Арабист: Бежанците по-лесно влизат в ЕС, отколкото напускат Близкия изток

Балканите са нискотарифният маршрут за бедняци, казва проф. Владимир Чуков 

Очевидно през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария се преминава много по-лесно и евтино отколкото през Либия и Италия. Това констатира арабистът проф. Владимир Чуков относно бежанската вълна, заляла Балканите И Европейския съюз (ЕС) в последните седмици.

Според него ставало въпрос за „стотици хиляди граждани на азиатски държави – Сирия, Ирак, Афганистан и също така африкански“. Той уточни, че сумите, които трябва да плащат на каналджийте през Либия и Италия достигат 2 000 евро, докато Балканския път е значително по-евтин. 

„Балканският лъч стана приоритетен за сметка на този, който преминаваше от Либия през Италия към Западна Европа. Експерти правят много ясна диференциация, че Балканският лъч е нискотарифния, това е похода на бедняците, на хората, които нямат пари и бягат от ужасите на войната”, обясни арабистът.

Проф. Чуков коментира, че в рамките на тази огромна маса от хора, които бягат от ужасите на войните, вероятността да има хора, прегърнали идеите на радикалния ислям, е много голяма. Според него обаче е много трудно тези хора да бъдат идентифицирани и различени, тъй като става въпрос за множественост от лица, бягащи от ужасите.

 „Всичко това повишава риска от присъствието на подобен тип радикали”, посочи проф. Чуков и изтъкна, че е повишен и риска за националната сигурност на всички европейски държави като в това число България не може да прави изключение. „България не може да бъде бяло петно на картата на Европа за гарантиране на националната сигурност”, обобщи проф. Владимир Чуков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар