Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Български и чешки паспорти масово се търгуват в Русия

Български и чешки паспорти масово се търгуват в Русия

Потвърждава се информацията на руска журналистика Ксения Собчак за далавера с гражданствата на членки на ЕС 

Български паспорти продължават да се търгуват по съмнителни схеми в Москва наред с други такива на страни като Чехия, Унгария или балтийските държави, научи Nbox. Единствената разлика е, че международният паспорт на България поне до октомври 2015 г. е по-евтин, тъй като страната ни наред с Румъния все още не е член на Шенгенското пространство. След влизането ни в Шенген по „сини граници“ (Въздух и вода) обаче цената му на „черния“ пазар в Русия очевидно ще скочи. 

Наскоро известната руска ТВ водеща, главен редактор на руското издание на лайфстайл списание L’Officiel Ксения Собчак хвърли светлина върху търговията с българско гражданство  из бохемските ресторанти в Москва. Един от членовете на Координационния съвет (КС) на опозицията начело с Алексей Навални спомена търговията с български паспорти в интервю за главния редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов.

“Много мои приятели, познати, в това число и журналисти ми пишат някакви безумни съобщения в социалните мрежи или SMS-и от рода на: „Ксюша, има тук далаверка – българско гражданство, някой да има нужда? Не е скъпо! („Недорого!“) 9 бройки има останали до края на ноември…!“ Или там „Аз на Чехия си взех“, например…Ей такива „светски“ разговори – за придобиване на право за временно пребиваване ли, за паспорти ли, можете сега да чуете масово в по-скъпите московски ресторанти…“

От думите й за „търговия с паспорти на килограм“ не стана ясно дали пък става дума за легалната продажба на гражданство чрез инвестиция от 250 хил. евро в българската икономика, което не е скъпо за руски богаташи. За справка, такива за 2014 г. са издадени едва 9 на брой при инвестиция от 1 млн. лв., която от т.г. трябва да е намалена двойно като първоначална сума. 

По този начин с „либерален“ имидж България влезе в реториката на руската опозиция - eдва ли не за пръв път влезе в дневния ред, ако не броим миналогодишния казус с основателя на Russie Liberte („Свободна Русия“), бизнесмена Николай Кобляков. Новината бе направо сензационна и подценена от българските и руските медии – но щом представител на руската опозиция ни разказва колко лесно може да си купите в московски ресторант право за временно или постоянно пребиваване или паспорт на Република България или друга източноевропейска държава от ЕС.  

В момента има информация за все по-голям интерес от страна на руски граждани да получат право за пребиваване, а след това и гражданство в България. Причината е, че все по-опасно става да се прави бизнес в Русия и според запознати иде новата вълна на руски имигранти у нас – хора с високи доходи и интерес да инвестират в нови бизнес проекти. Ниските данъци и сравнително либералното законодателство са сериозни предпоставки.

„В една Чехия да се вземе паспорт или право за пребиваване е много по-сложно, отколкото в България...“, споделя пред Nbox руски гражданин, настанил се трайно в София. По този начин страната ни засега е най-евтиният начин и за бизнес емиграция от Русия, където предприемачеството се намира под сериозна атака от страна полицията и армията корумпирани чиновници.

Николай Марченко, Nbox  

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар