Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Предстоятел на БПЦ в Москва: С евроатлантическите ценности загубихме благочестието

Предстоятел на БПЦ в Москва: С евроатлантическите ценности загубихме благочестието

Архимандрит Феоктист остро критикува София за двустранните отношения с Москва - спрения "Южен поток" и намалелите туристи 

В България благочестието е загубено частично заради пътя на евроатлантически ценности, избран от властите на страната – той насърчава загуба на православния дух. Това скандално заяви предстоятелят на храма „Успението на Св. Богородица“ в Москва, подворие на Българска православна църква в Русия архимандрит Феоктист (Димитров) в интервю за руския религиозен сайт Blagovest-info. 

Въпреки че сме светска държава и че материалът е озаглавен като "Малка България в центъра на Москва", почти половината от беседата се върти около политиката, икономиката и дъното им в двустранните отношения между София и Москва след спирането на проектите от Големия шлем в енергийното сътрудничество. 

По думите на предстоятеля след радикалната промяна в политиката на 90-те отношенията между народите ни също се променили. „Ние сме свързани с православната вяра, с общо участие в историческите събития. Толкова здрави връзки могат да бъдат увредени само по изкуствен начин“.

Арх. Феоктист твърди, че днес отношенията между България и Русия са „в състояние на изкуствена повреда“: „Комуникацията на дипломатическо ниво е строга и формална. А обикновеният български народ, разбира се, винаги с радост посрещаше руснаците в България“.

По думите на предстоятеля на БПЦ в Москва народът ни „силно страда вътрешно от това, че отношенията между двете държави се намират в толкова неестествено състояние“. „Обикновените хора усещат тази връзка между българите и руснаците, която не се базира върху пари“. „Сега говорят за това, колко България загуби покрай „Южен поток“, заради намалелия поток на туристи, но основната й загуба е в увреждането на двустранните отношения между нашите народи“, твърди архимандритът пред руската медия.

Относно църквата той споделя, че българите в Москва не са много и повечето прихожани са руснаци. „Българите тук са малко, това са остатъците на българската диаспора, която работеше в руската столица“. Според него става дума за едва около 2 хил. души. „Част от тях са сътрудници на Посолството на България, част от тях работят в Центъра за промишленост на Република България в Москва. Това са остатъците на онази слава, която навремето имаше страната ни в Русия и в Москва. Част от българите са заети в търговията, предимно става дума за внос / износ на хранителни стоки. Сега доставките секнаха. Тъй че, българите са малко“, обобщава българският свещеник в руската столица.

Николай Марченко, Nbox 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар