Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

SOS за здравето на децата ни

SOS за здравето на децата ни

Ликвидират аграрната наука до края на годината, ГМО, чужди сортове зърно и плодове ще залеят България, предупреждават наши учени

Селскостопанска академия ще бъде ликвидирана на края на годината, а научните институти, позиционирани в София, ще преминат под шапката на БАН. Това разбра Nbox от свои източници. Още през пролетта, когато обезкървиха научната институция чрез съкращаването на 350 души, беше казано, че две академии в България са много – не може в малка България да има БАН и ССА. Това на практика означава, че няма да има селскостопанска наука, въпреки че земеделието е приоритет и субсидиите, които идват към него по програмите, са едни от най-големите. Но без наука, без научно обслужване, отрасълът ще върви назад, коментират учените.

На фона на климатичните промени и нуждата от адекватна селскостопанска наука, която да разработи нови сортове, в контекста на заплащащата света хранителна криза, ние в България слагаме кръст на градеж, чиито основи са положени преди 138 години. Селскостопанска академия включва две групи поделения - 26 научни институти, 19 опитни станции и две експериментални бази. Всички те имат свой научен потенциал и възможности за приложна и производствена дейност за ускоряване на процесите по внедряване на научните продукти в земеделската практика.

Хубаво е да се знае, че аграрна наука се прави на място, тя не се внася отникъде, защото сортовете култури и породите животни са адаптирани да се отглеждат точно на това място на планетата, където се намира България. Агроучените ни знаят за нашите условия кой е най-подходящият сорт пшеница за отглеждане в даден регион, кой хибрид царевица ще даде по-качествено зърно за изхранване на животните, и къде е най-доброто място за засаждане на овошките и зеленчуковите градини – за да родят по-богата реколта.

Зад закриването на Селскостопанска академия стоят сериозни апетити. От една стара те са насочени към  земеделските земи, които институтите ползват за експериментални площи. Така например, Добруджанският земеделски институт разполага с около 21 000 декара. С ликвидацията на Академията, те лесно ще преминат в ръцете на местните арендатори. Отговорни фактори от земеделското министерство казаха за Nbox преди време, че тези декари са им много, достатъчни им били 5-6 000 дка. Нищо, че в този институт произвеждат най-високите категории семена за посев на хлебно зърно, за които сортове и хибриди Турция, Македония и Молдова плащат луди пари за авторско право - за да ги произвеждат.

„Приватизаторите на ССА“ ще лишат от качествена храна целия български народ. Ще се отвори широко пътят за ГМО културите към нашите ниви, вносни сортове зърно, пластмасови плодове и зеленчуци ще залеят страната ни , предупреждават учените.

Така някои здраво ще печели  комисионни от чуждите разработки – черни пари, които ще бъдат натрупани за сметка на здравето на децата ни, които ще стават все по-крехки и все по-болни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар