Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Род Стюарт: Избрах музиката... Всъщност, да пея и да играя футбол, са единствените неща, които умея

Род Стюарт: Избрах музиката... Всъщност, да пея и да играя футбол, са единствените неща, които умея

Днес британският певец Род Стюарт - уникален, ексцентричен, талантлив, завладяващ, невероятен – става на 72 години

Роден е в семейство на футболни фенове, баща е на 8 деца, но се прославя с музикалното си творчество.

Британският поп/рок музикант, автор и изпълнител Род Стюарт (Родерик Дейвид Стюарт) е роден на 10 януари 1945 година в Лондон. Баща му, Роберт Джозеф, е от Единбург, майка му, Елси – е от Лондон. Сестрите на певеца, Мария и Пеги, а също и братята му, Дон и Боб, са родени в Шотландия. След това семейството се мести в Лондон, където се ражда Род. Любимият му предмет в училище била историята. В детството си се увлича от модели на железници и футбол, интерес, който е запазил и досега. Започва да свири на китара на 11 години.

Бащата и братята на Род били футболни фенове и Род решава да стане професионален футболист. За радост на баща си попада в местния клуб «Брентфърд», но за кратко. Музиката побеждава.

Род Стюарт е записал 28 студийни албума. Той е един от най-продаваните музиканти на всички времена, продал е над 100 милиона копия. Седем от тях са били на 1 място в класациите на Англия, примерно всеки трети сингъл е бил в Топ-10. Името му е сред стоте най-велики изпълнители на всички времена. През 2005 г. получава място в холивудската «Алея на славата», през 2012 – в Залата на Славата на британската музика. Има ред международни награди - BRIT Awards и Грами.
Когато музикалните критици на Острова го бяха отписали, Род Стюарт се върна с гръм и трясък на върха на британските музикални класации с новият си албум Time през 2013 г. и стана отново номер едно.
През 2013 година излезе и автобиографията му, която е обявена за рок биография на десетилетието, заради шокиращата откровеност на музиканта и обезоръжаващо закачливото остроумие.
Женен е за британския фотомодел Пени Ланкастър и имат две деца. От предишни бракове и връзки има още 6 деца. Става баща за първи път на 18 години. 
Миналата година Род Стюарт бе посветен в рицарство на церемония в Бъкингамския дворец, водена от херцога на Кембридж – Уилям. Той получи отличието за заслуги в областта на изкуството и в сферата на благотворителността.

Честит рожден ден, Род!


Медия

Свързани статии (по етикет)

  • Род Стюарт вече е сър Род

    Рицарските почести се дават от кралицата два пъти годишно - по случай рождения й ден и в началото на годината

Оставете коментар