Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Астероид ще профучи край Земята

Астероид ще профучи край Земята

Скоростта на астероида е 18 км/сек

Acтероид, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близко разстояние до центъра на Земята - само на 16 288 км.

Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера.

През последните часове астрономите положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина.

В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия.

Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха.

Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения.

Оставете коментар