Вторник, 23 Май 2017
Вторник, 23 Май 2017
Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасно време

Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасно време

В 20 области на страната за днес е обявен оранжев код за сняг и силен вятър

През нощта и през деня с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг. Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

Оранжев код е обявен за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Добрич, Търговище, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян.

Жълтият предупредителен код е в сила за областите: Видин, София, София област, Кюстендил, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив.

Синоптиците предупреждават, че в тези области ще духа силен вятър от север-североизток, като поривите му ще достигнат до 22-24 метра в секунда. Ще има валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка около 20-25 см. В планинските части ще бъде и повече.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и сутринта ще започне да се повишава.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще духа силен вятър от североизток, по високите и открити части до бурен, предимно южен вятър. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават, на височина 1200 метра ще са минус 8° - минус 6°, на 2000 метра - минус 12° - минус 10°.

Над Черноморието ще е облачно, през нощта и утре преди обяд с валежи предимно от дъжд, на места значителни. След обяд валежите ще отслабнат и ще преминават в сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде силен до бурен от север. Преди обяд температурите ще са положителни, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14 часа ще са между минус 4 и 1°. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода е 4-6°.

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Валежите в тези области ще са от сняг. Ще се образува снежна покривка около 20 см, а в планинските части и повече. В следобедните часове валежите ще отслабват.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар