Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Българи изкачиха спящия вулкан Казбек в Кавказ

Българи изкачиха спящия вулкан Казбек в Кавказ

Старозагорски алпинисти, водени от Минчо Чочев и Митко Жечев, изкачиха третия по височина връх в Грузия – Казбек (5047 м)

Той e спящ вулкан и е един от най-значимите върхове в планината Кавказ и е най-високият в Източна Грузия. На грузински името му Mkinvartsveri се превежда като „Ледников връх“ или „Смразяващ връх“. 

Експедицията се придвижва с автомобили, като алпинистите са пропътували над 2500 км от Стара Загора до изходната точка за изкачването – град Степанцминда (Казбеги) в Източна Грузия, съобщи за Дир.бг съпругът на една от четирите жени в експедицията Нели Йорданова - Даниел Йорданов. 

На 11 август българите се изкачват до хижа Бетлеми на 3653 м надморска височина, а на 12 август през деня е направено аклиматизационно изкачване до над 4200 м н. в. 

Към Казбек експедицията потегля в 1 часа в неделя, като в 7.30 часа грузинско време, малко след изгрева на слънцето, върхът е успешно изкачен. На 8 август, на път към кавказкия връх, алпинистите изкачват и най-високия връх в Понтийските планини, Турция – връх Качкар, 3 937 м. 

В момента групата пътува обратно към България, предстои им посещение в планините на Кападокия, Турция и се очаква да пристигнат в Стара Загора на 19 август.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар