Неделя, 22 Април 2018
Неделя, 22 Април 2018
Ще ни разпознават по мозъка

Ще ни разпознават по мозъка

Невролози идентифицират индивиди чрез мозъчната им активност

Мозъкът на човека може да служи вместо пръстов отпечатък. Невролози са открили, че са в състояние да идентифицират индивиди чрез базова карта на мозъчната им активност, която се сравнява с изображения, направени със скенер, съобщава "Фокус".

Картата е позволила на изследователите да разпознаят модела на мозъчна активност на един човек сред други 126-ма, като намерят съответствие с изображение от скенер, направено по-рано. Разпознаването е възможно, дори когато човек е в състояние на покой при първото сканиране и е активен при второто картографиране на мозъчната дейност.


“Най-вълнуващо е не това, че можем да разпознаем хора, като ги сложим в машина за ядрено-магнитен резонанс, тъй като можем да разпознаем хора и като ги гледаме”, казва Емили Фин, докторант в Университета Йейл, която е автор на изследването заедно с колегата си д-р Силин Шен. “Най-вълнуващото нещо за мен е, че тези профили са толкова стабилни и надеждни при отделния индивид, независимо дали е днес или утре и назависимо от активността на мозъка по време на сканиране.”

Оставете коментар