Сряда, 25 Април 2018
Сряда, 25 Април 2018
Хакери поискаха откуп за откраднати данни

Хакери поискаха откуп за откраднати данни

Засегнати от атаката над британска телекомуникационна компания са над 4 млн. потребители

Британска телекомуникационна компания е получила искане за откуп от хакерска група, твърдяща, че стои зад кибератака, в която вероятно са засегнати данните на до 4 млн. потребители, съобщи агенция "Ройтерс".

Изпълнителната директорка Дайдо Хардинг заяви пред Би Би Си, че не знае дали писмото е автентично. "Трудно е да влизам в подробности, но, да, с нас се свърза индивид или група, твърдящ, че е хакерът", каза тя. "Всичко, което мога да кажа е, че лично получих съобщение от някого, който твърди – а аз не знам дали това е така – че е хакерът, и иска пари".

Кибернападението е извършено в сряда и компанията все още не знае кои точно от клиентите ѝ са засегнати, както и какви данни са били откраднати. Възможно е да става въпрос за имена, адреси, рождени дати, адреси на електронни пощи, номера на телефони и на кредитни карти, както и друга банкова информация.

Според изпълнителната директорка ще са нужни от 36 до 48 часа, за да може фирмата да се свърже с всичките си потребители.

Консултантът по киберсигурност и бивш детектив от "Скотланд ярд" Ейдриън Къли съобщи пред Би Би Си, че руска ислямистка група е поела отговорност за атаката. Твърдението на тази група не е разследвано и потвърдено.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар