Четвъртък, 24 Май 2018
Четвъртък, 24 Май 2018

30% от българите не ползват интернет и компютър

30% от българите не ползват интернет и компютър

В Северозападна България едва 58,6% от домакинствата имат достъп до мрежата

Около 30% от българите нямат компютър и не ползват интернет. Това показват данните на проведено социологическо изследване.

Половината от тях твърдят, че това е така просто защото им липсват умения за работа с компютър или конкретно с интернет. Около 42% пък са заявили, че достъпът до мрежата не им е необходим, защото не им е интересно или защото не им се налага и по никакъв начин ежедневието им не страда от това.

32 на сто от хората, които нямат интернет, са заявили, че това е така, защото не могат да си го позволят.

В Северозападна България е най-малък процентът на домакинства, които използват интернет. Само 58,6 на сто от семействата в региона имат достъп до мрежата.

За сравнение най-висок е делът в Североизточна България, където 67,3% сърфират из интернет. След това се нареждат Югозападният и Южният централен район, където почти 65 на сто от домакинствата имат достъп до мрежата.

Като цяло 63,5% от българските домакинства използват мрежата и това е ръст от 4,4 на сто спрямо миналата година.

Най-активните потребители са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Тенденцията обаче е с увеличаването на възрастта да намаляват желанието и необходимостта за присъствие в глобалната мрежа. Едва 12,9% от лицата на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 58,5 на сто срещу 57,8.

Оставете коментар