Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Домейни на родната азбука са вече факт!

Домейни на родната азбука са вече факт!

Новият домейн дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език

От днес вече най-после имаме възможност да регистрираме домейни с разширение ".бг". Акционерно дружество "Имена.бг" беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN), предава БНР.

Новият домейн дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. Тази възможност би била особено полезна за различни институции, общини, компании и физически лица, които по този начин ще бъдат по-лесно откриваеми в уеб пространството. Особено положително е, че вече ще имаме възможност да изписваме без затруднения и колебания специфични букви от нашата азбука, каквито са Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я, съмнявайки се дали адрес, който търсим, не е изписан по алтернативен начин на този, на който се опитваме да го въведем.

"За българите е важно да можем да пишем, както говорим. Да пазим нашите букви, които имат уникалност. Когато трябва да търсим нещо, това ще бъде от полза, за да не се чудим, как да заменяме определени звуци от нашата азбука, с комбинация от букви и цифри, а да пишем свободно и правилно на български език. Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език", коментира Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки-България".

Приоритетно, в периода до 8 май, ще бъдат разглеждани и обработвани регистрации на домейни за т.нар. "защитени" имена, а именно - такива на министерства и общини. След това ще бъдат обработвани и заявките на всички останали интернет потребители.

Всяко лице има право да регистрира до 100 домейна, това сподели изпълнителният директор на "Имена.бг". Той допълни, че имената на страниците трябва да съдържат минимум 3 и максимум 63 символа, които да са изцяло от българската азбука. В имената могат да се използват и цифри от 0 до 9, както и знак минус ("-").

Цената за регистрация на домейн ".бг" ще бъде от 10 до 20 лева без ДДС. За всеки създаден адрес ще бъде създаден и двойник с използваното досега ".bg". От "Имена.бг" предупредиха, че регистрацията на домейни с нецензурни думи и обиди не се толерира и след проверка те ще бъдат изтривани.

От юни 2016 година потребителите имат възможност да използват домейн на кирилица с разширение ".ею". С въвеждането на ".ею" кирилицата официално стана третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука.

Оставете коментар