Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Първият 3D-принтиран пешеходен мост e вече факт.

Първият 3D-принтиран пешеходен мост e вече факт.

Мостът е дълъг 12 метра и се състои от 8 части

Първият пешеходен мост, направен чрез 3D-принтиране, вече е факт.

Всъщност, той функционира от 14 декември миналата година и се намира в парка Castilla-La Mancha в Алкобендас, на юг от Мадрид, Испания.

Мостът е дълъг 12 метра и се състои от 8 части. Всяка една от тях е изработена от слоеве бетонна пудра, която е обработена с термопластичен полипропилен.

Той е плод на въображението на Института за напреднала архитектура в Каталуния – там се намира изследователски и образователен център, в който работи екип от архитекти, механици, инженери и местни граждани.

Основната работа по проекта е дело на Acciona. Своя принос дава и Енрико Дини, който е популярен като „мъжът, който принтира къщи“. Той е автор на D-Shape – масивен 3D-принтер, който е единствен по рода си в цял свят и „слепва“ слой след слой, за да се получи здрава скала.

При конструирането на моста дизайнерите са акцентирали върху естествения му вид. Те са се стремили да отразят същността на природните форми, а също така и да стимулират дистрибуцията на сурови материали.

Строителните материали се използват, само когато са необходими. Властва свобода на формите и се експериментира с традиционните техники на строене.

Като резултат има по-малко отпадни продукти и се постига по-голяма стабилност.

Оставете коментар