Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Защо Гейтс иска роботите да плащат данъци?

Защо Гейтс иска роботите да плащат данъци?

Милиардерът е убеден, че трудът на роботите, както и човешкият труд, трябва да се облага с данък

Роботите ще започнат да работят в няколко отрасъла, заменяйки човека, и също са длъжни да внасят средства в бюджетите на страните. Това заяви основателят на компанията Microsft, милиардерът Бил Гейтс в интервю за Quartz.

По думите му, фактът, че този работник технически не се явява „жив“, не означава, че той може да произвежда просто така парични средства.

Милиардерът е убеден, че трудът на роботите, както и човешкият труд, трябва да се облага с данък, тъй като се явява начин за запазване на финансирането на много социални услуги в обществото.

Вие не можете просто да се откажете от този данък като приход, допълва Гейтс.

Учените са провели ред изследвания, на чиито резултати е съставена прогноза – в периода 2023-2033 г. 50% от работните места ще бъдат заети от роботи.

Поради това шефът на Microsoft не смята, че компаниите имат право да печелят, благодарение на ползването на автоматизиран труд, без да се плащат данъци.

Гейт възприема отчисленията на заплатата като източник на подкрепа за социалните програми – здравеопазване, инфраструктура и правоохранителни органи, преквалификация на работници и т.н.

 

Оставете коментар