Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Китай разработва космически кораб за мисии до Луната

Китай разработва космически кораб за мисии до Луната

Пекин иска да създаде независима космическа програма, с цел завладяването на Луната

Китай разработва нов космически кораб за мисии в ниската околоземна орбита и кацания на Луната, съобщава китайска държавна медия. Пекин иска да създаде независима космическа програма, с цел завладяването на Луната.

Новият все още безименен космически кораб ще може да се използва многократно и ще побира няколко астронавта (не се уточнява точния им брой), коментира космическият инженер Джан Баинян, цитиран от вестник Science and Technology Daily.

В новината не се посочват повече детайли за разработката, но инженерът я сравнява с Orion, която се разработва в момента от NASA.

Шънджоу, настоящият управляван от хора китайски космически кораб, може да побере до трима астронавти. Той завърши първата си мисия през 2003 година и оттогава осъществи общо 6 полета, след като Пекин успя да изпрати обитаема космическа станция в орбита.

Напълно функционираща китайска космическа станция с постоянен екипаж ще бъде готова след около пет години и се предполага, че осъществяване на мисия до Луната може да стане след това.

 

Оставете коментар