Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Има ли Русия флотилия от ”спящите сателити”?

Има ли Русия флотилия от ”спящите сателити”?

Шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Олег Остапенко заяви през 2014 г., че сателитите са за мирни цели

Три руски сателита, изстреляни в ниска околоземна орбита през 2013 г. и "спящи" през всички тези години, бяха забелязани да се движат по необичайни траектории.
Никой в космическите кръгове не знае реалната цел на сателитите с кодови названия "Космос 2491", "Космос 2499" и "Космос 2504".

Някои експерти твърдят, че може би те презареждат с гориво други сателити или пък чистят космически отломки, но това едва ли е така.

Шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Олег Остапенко заяви през 2014 г., че сателитите са за мирни цели.

Може би Остапенко е прав и сателитите наистина се използват за мирни цели, но много по-вероятно е те да имат антисателитни способности (АСС), пише в. "Руски дневник".

Подобни сателити се разбиват в космическите активи на противника и изкарват от строя неговите системи за комуникация и събиране на разузнавателни данни, нанасяйки съкрушителен удар още преди оръдията да бъдат задействани на земята.

Москва има подобна способност още от 1968 г. чрез проекта "Изтребител на спътниците", известен още като убиеца на сателити.

Днес обаче нещата са се променили и "антисателитите" вече не работят на принципа на камикадзетата.

Вместо само да се сблъскват със сателита на противника – процес, който би разрушил и атакуващото устройство – днешните умни АСС може би са способни и да "изпържат" електрониката на вражеския сателит.

Едно координирано нападение срещу космическите активи на противника би попречило на възможността му да изстрелва крилати ракети или да засича пускането на такива.

По-мащабна атака в космоса би могла да парализира комуникациите на противника, да премахне GPS и интернет.

Русия обаче не е единствената страна, разработваща реално космически оръжия.

САЩ имат няколко напълно секретни мини совалки, които прекарват няколко години в космоса. Знае се, че и Китай разработва антисателитни системи.

За щастие светът е все още далеч от създаването на мощни лазерни сателити в орбита, но за сметка на това вече има подобни разработки.

Оставете коментар