Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Японски изследовател изобрети самозалепващо се стъкло

Японски изследовател изобрети самозалепващо се стъкло

Откритието поставя началото на пътя към създаване на изключително издръжливо стъкло

Японски изследовател е разработил случайно нов тип стъкло, който може да бъде ремонтирано просто като бъдат притиснати една към друга частите, след като то се счупи, съобщават агенциите.

Откритието поставя началото на пътя към създаване на изключително издръжливо стъкло, което може да утрои живота на ежедневните продукти като прозорци на автомобили, строителни материали, аквариуми за риба и дори тоалетни седалки. Ю Янагисава, изследовател и преподавател по химия в университета в Токио, направил пробива случайно, докато проучвал лепила, които могат да се използват на мокри повърхности.

При демонстрация в лаборатория Янагисава чупи проба от стъкло на две парчета. След това задържа двете парчета по линията на счупването заедно за около 30 секунди, докато стъклото само възстановява цялостта си и почти придобива оригиналната си форма. Органичното стъкло, изработено от вещество, наречено полиетерни тиоуреи, е по-близо до акрилното, отколкото до минералното стъкло, което се използва за домашна посуда и за смартфони.

Други учени са демонстрирали подобни свойства с помощта на гумени или гелообразни материали, но Янагисава е първият, който демонстрира самостоятелно лекуващо раните си стъкло.

Тайната се крие в тиоуреята, която използва водородно свързване, за да направи краищата на разбитото стъкло самозалепващи се, показват проучванията на японския учен. Според него откритието вероятно ще помогне да се удължи два-три пъти живота на стъклото, който сега продължава 10-20 години.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар