Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Дядо от село Гюргич измайстори автомобил с подръчни средства

Дядо от село Гюргич измайстори автомобил с подръчни средства

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства. 87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва

Превозното средство на външен вид е странно, но вече е в движение отскоро. Дядо Тодор се придвижва с него из селото - от дома си до селския магазин и обратно, гордее се със своята кола и я смята за истинска, предаде БТА.

Още по-горд е дядо Тодор, че сам е успял да сглоби автомобила, който и се движи. Направил колата от бракувана инвалидна количка, от която взел ходовата част. Купето пък сглобил от стари ламарина и дървени летви.

Странният автомобил върви на ток. Според някои превозното средство е много бавно, но пък дядо Тодор твърди, че автомобилът се движи два пъти по-бързо, ако самият той би вървял пеша.

В едно е категоричен - че мини колата, направена с подръчни средства, му върши работа и не му струва никакви пари. Не крие, че няма книжка, но смята, че не е опасен за движението в селцето. Старецът споделя, че не е учил много, но пък е работил през целия си живот.

В годините е бил и дърводелец, и миньор, и хлебар. Гордее се, че е добър казанджия и неслучайно в село Гюргич казанът, където се вари ракията, е един от най-добрите и го знаят в целия край.

С много любов Тодор говори за работата си като дърводелец и се хвали с майсторлъка си, в който влага много творчество. Че е баш майстор личи по спретнатия му дом и по изработения от него дървен трон, с който се гордее.

В дните преди Нова година дядо Тодор пожелава на всички пенсионери да са живи и здрави, да имат неговия дух за живот и им препоръчва всеки ден и час да се занимават с нещо, да майсторят или да работят. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар