Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Измислиха нов алгоритъм. Ще предпазва децата в интернет от педофили

Измислиха нов алгоритъм. Ще предпазва децата в интернет от педофили

CATT анализира думите и разпознава намеренията на насилника за среща

Ужасно е, че педофилите често посещават онлайн чатове, опитвайки се да подлъжат нищо неподозиращи деца. В най-лошите случаи, се стига до среща лице в лице, което може да доведе до сексуално насилие. Но вече съществува нов алгоритъм, създаден да предотврати това.

Известен като Chat Analysis Triage Tool  (CATT), алгоритъмът е азработен от екип от университета Пърдю (Purdue University) в Индиана, ръководен от асистент професор Катрин Сигфрид-Спелар. Алгоритъма е разработен чрез анализирането на 4.353 съобщения в 107 чат сесии, които включват арестувани, в последствие, сексуални престъпници. По-конкретно, учените са използвали процес, известен като анализ на статистическия дискурс, за да идентифицират различни тенденции при използването на думи и моделите на разговор.

CATT може да открие и тактика, която е често използвана от насилниците, търсещи среща, при която първо опитват да спечелят доверие, разкривайки нещо за себе си, което обикновено представлява негативна лична история, като например, насилие от родителите.
Освен това, преди да предложи среща, престъпниците често говорят с детето в продължение на седмици или дори месеци, като по този начин „подготвят” детето. От друга страна, педофилите, които се интересуват само от чат, обикновено бързо преминават от дете на дете.

Откривайки, тези и други фактори, CATT би могъл да бъде използван да следи множеството подозрителни разговори в интернет чатове, като предупреждава полицията за онези, които може да доведат до реални срещи. За тази цел, университетът възнамерява да предостави инструмента на няколко полицейски управления за проби, които ще стартира до края на годината.

„Ако можем да идентифицираме разликите в речта, инструментът може да идентифицира тези разлики в чатове, предоставяйки оценка на риска и вероятността даден човек да се опита да се срещне лице в лице с жертвата”, казва Сигфрид-Спелар.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар