Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Странджа кани туристи на екомаршрути

Странджа кани туристи на екомаршрути

Емблема на планината стават прилепи, птиците, хищници, реки и билки

Природен парк „Странджа” вече предлага на своите гости пет интерактивни екомаршрута, посветени на прилепите, птиците, хищниците, реките и билките. Туристическите пътеки бяха обособени в рамките на проекта „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”, реализиран по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”. Финансирането на инициативата идва от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

Петте туристически маршрута, които тръгват от брега на морето и вървят към планината вече са специално търсени от български и чуждестранни любители на походите.

По проекта беше направена още маркировка на 150 съществуващи туристически маршрута, изграден беше и опознавателна пътека „В царството на зелениката”, както и 110 км веломаршрути. Освен това бяха ремонтирани няколко чешми, на територията на парка бяха поставени маси и пейки за отдих, на различни места са изградени заслони, наблюдателни кули за птици и други съоръжения, които правят отдиха на туристите по-приятен.

„Не можеш да обичаш и пазиш нещо, което не познаваш,” убеден е екипът на природен парк „Странджа”. Затова са вложени много усилия в дейности по изготвяне на образователни програми. Освен към подрастващите и учениците, много от дейностите са насочени към посетителите на Парка и към хората, които живеят на неговата територия. Разработен е наръчник, показващ как да се ползват земеделските земи, без да се унищожават влечуги, птици и дребни бозайници.

На много места са монтирани информационни портали, издадени са аудиопътеводители за пет маршрута на български и английски език.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар