Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Култовите места на бохемата на XX век

Култовите места на бохемата на XX век

Къде са се забавлявали Пабло Пикасо и Владимир Маяковски? В кой хотел е била написана една от най-великите творби на XX век? В чест на 127-та годишнина на легендарното кабаре "Мулен Руж", lady.mail.ru разказва историите на най-обичаните от бохемата на миналия век заведения.

Ротонда (La Rotonde), Париж

Знаменити посетители: Амедео Модилиани, Пабло Пикасо, Владимир Ленин

Легендарното парижко кафе "Ротонда" е любимо заведение на бохемите в началото на ХХ век. Разхождайки се между масите е било възможно да се срещне Пабло Пикасо, Марк Шагал, Василий Кандински, Модилиани. Художниците седяли в полутъмната зала и рисували портрети на посетителите върху салфетки. Славата на заведението расте всяка година, привличайки посетители от цял ​​свят: тук са били Владимир Ленин и Троцки, Анна Ахматова и Владимир Маяковски. През 1930 г. в "Ротонда" често минавали писателите Ърнест Хемингуей и Скот Фицджералд. Собственикът на заведението често угощава гладните гении безплатно – вярвал е, че те ще влязат в историята.

Кафе де Флор (Café de Flore), Париж

Известни посетители: Ърнест Хемингуей, Жан-Пол Сартр, Албер Камю

Кафе де Флор на булевард Сен Жермен в Париж е друго любимо място на творческата интелигенция. Тук винаги е можело да се намерят дефицитни продукти - например пресни яйца. В менюто на заведението и днес този продукт е в отделен раздел. След Втората световна война кафето често е посещавано от художници, писатели, философи и художници. Интериорът на залите е в стил Арт Деко, запазен и до днес почти без промяна.

Мулен Руж (Moulin Rouge), Париж

Известни посетители: Пабло Пикасо, кралица Елизабет II

Червената мелница, блясък на диаманти и шампанско ... Туристите в легендарното кабаре, открито в края на XIX век, днес са не по-малко отколкото на Айфеловата кула. Не е странно - в "Мулен Руж" е роден известният парижки канкан, а танцьорките са вдъхновили не едно поколение художници, като Анри Тулуз-Лотрек. Сцената на кабарето помни Франк Синатра, Лайза Минели, Елтън Джон и Михаил Баришников, а залата - Пабло Пикасо и дори кралица Елизабет II.

Ресторант " Палкинъ", Санкт Петербург

Известни посетители: Александър Блок, Брюсов, Андрей Бели

Славата на ресторанта, открит още през XIX век (тогава тук са идвали Чехов и Чайковски), е гърмяла из целия дореволюционен Санкт Петербург: тук идват най-богатите и известните жители на града. В началото на миналия век тук е можело да се срещне Александър Блок, Валерий Брюсов, Андрей Бели. Когато през 1914 г. в Русия се въвежда "сух закон", " Палкинъ" започна да пустее, а през 1917 г. е закрит. Вратите му се отварят отново след изчезването на Съветския съюз.

Хотел "Челси", New York

Известни посетители: Салвадор Дали, Марк Твен, Боб Дилън

"Челси" е един от най-известните хотели в Ню Йорк. Това е култово място, където се стичат бохеми от цял ​​свят. Тук са живеели, забавлявали са се, работили са. Пикът на славата му идва през 1960, когато представителите на бит-поколението го превръщат своя "щаб квартира". Уилям Бъроуз и Алън Гинсбърг са живели в "Челси" в продължение на месеци, а Джак Керуак именно тук пише известния си роман "По пътя" – на 36-метрова ролка тоалетна хартия. По-късно хотелът отваря врати и за музикантите Джими Хендрикс и Пати Смит, Боб Дилън, и Сид Вишес. Да се изброят всички известни гости на "Челси" е трудна задача. Вероятно всеки творец от XX век поне веднъж се е регистрирал тук. Между другото, през 1912 г. в този хотел са настанени оцелелите пътници на "Титаник".

"Студио 54", Ню Йорк

Известни посетители: Анди Уорхол, Майкъл Джексън, Джон Траволта, Мик Джагър, Салвадор Дали

Славата на "Студио 54" не стихва и досега, въпреки че ресторантът е затворен вече няколко десетилетия. През 1970 г. там са танцували голи по цяла нощ, правели са секс точно на сребърните дивани, а наркотиците и алкохолът никога не свършвали – говори се, че в "Студио 54" са разпръсквали кокаина от тавана. Случайни гости в клуба не е имало - само бохеми, най-добрите от най-добрите. Тук идвали художникът Анди Уорхол, музикантът Мик Джагър, певецът Майкъл Джексън, холивудските звезди Джон Траволта, Арнолд Шварценегер и др. През 1986 г. "Студио 54" е бил затворен завинаги, но споменът за лудите дни все още е жив.

Viper Room, Sunset Strip (Калифорния)

Известни посетители: Дженифър Анистън, Шон Пен, Джони Деп

Нощеният клуб Viper Room е открит през 1993 година. Отначало съсобственик е бил Джони Деп, така че клубът бързо печели любовта на холивудския елит. Една от вечерите приключила трагично: приятелят на Джони Деп, актьорът Ривър Финикс умира от свръхдоза наркотици точно пред входа на клуба. По време на партито на Ривър му става зле, той излиза навън на въздух и загубил съзнание. Братът на 23-годишният Ривър, актьорът Хоакин Финикс, се опитва да го свести, но напразно ... Сега клубът вече не е собственост на Деп, а на сина на основателя на Hard Rock Cafe, който иска да отвори няколко заведения с името Viper Room из целия свят.

Превод: NBOX.BG

Оставете коментар