Неделя, 27 Май 2018
Неделя, 27 Май 2018

Как ще се почива през 2017 със седем дълги уикенда (РАЗБИВКА ПО ДАТИ)

Как ще се почива през 2017 със седем дълги уикенда (РАЗБИВКА ПО ДАТИ)

Новият ред от 1 януари за почивките е, че ще се почива само в деня на официалния празник, а ако той е в събота или неделя, понеделникът също ще е неработен

Седем дълги уикенда с почивни дни ще има през 2017 г. На 2 януари (понеделник) няма да се работи. Освен по Нова година догодина ще има още шест дълги уикенда - по три почивни дни около 3 март, 22 септември, 1 май и 6 май. Около Великден ще се почива 4 дни, а по Коледа - пет. Останалите официални празници през годината се падат през седмицата и тогава ще се почива само в съответния ден. Сливането на почивни дни и отработването в събота отпада, пише "Сега" по повод приетите вчера от парламента промени в Кодекса на труда. 

Така догодина работните дни ще са 249. Това решиха окончателно и без дебат депутатите с приемането на второ четене на промените в Кодекса на труда. Часове преди гласуването четири работодателски организации разпространиха декларация, с която възразиха срещу допълнителните почивни дни, които се дават с промените. Според тях така се разширяват негативните последици за бизнеса, вместо да се отстранят. Въпреки че първоначално и КНСБ трябваше да подкрепи бизнеса, в крайна сметка синдикатът се е отказал да се присъедини към декларацията. 

Новият ред от 2017 г. за почивките гласи, че ще се почива само в деня на официалния празник. По КТ у нас има 15 такива дни. Ако празникът се пада в събота или неделя, ще се почива задължително в понеделник. По Коледа, когато е възможно и двата празника да са в събота и неделя - 25 и 26 например, ще се почива понеделник и вторник. За 2017 г. обаче ще се почива и в сряда, 27 декември. Министерският съвет няма да може вече да размества дните и да слива празниците. Ще може обаче по своя преценка да продължи да обявява еднократно определени дни за неприсъствени, за отдаване на почит, признателност, честване на професии и др.

Министерството на труда направи промените след искане на бизнеса да отпадне практиката кабинетът да определя произволно дълги уикенди, а след това да се отработва в събота. Ведомството обаче предложи нещо различно, като на практика разшири почивните дни. В първоначалния вариант на законопроекта на МТСП дори бе оставено непроменено и правомощието на кабинета за сливането на дните. След това депутатите го ревизираха. Според изчисленията на бизнеса от новата възможност за допълнителни почивни дни (понеделник и вторник) ще се губят по около 400 млн. лв. приходи в бюджета, а произведеният БВП ще е с около 1-1.5% по-малко.

КНСБ подкрепя "с резерви промяната, тъй като тя очевидно носи в личен план повече неработни дни на работниците и служителите, което означава, че ще бъде прието от тях. Синдикатът обаче има сериозни принципни и правни възражения към така предложената уредба. КНСБ смята, че въпросът със сливането на почивни и празнични дни е принципен спрямо законодателството и затова трябва генерално решение", казват от синдиката.

КАК ЩЕ СЕ ПОЧИВА ПРЕЗ 2017 г. 

Почивни дни: 

31 декември (събота) - 2 януари (понеделник)

3 март (петък) - 5 март (неделя)

Великден - 14 април (петък) до 17 април (понеделник) включително 

29 април (събота ) - 1 май (понеделник)

6 май (събота) - 8 май (понеделник)

24 май (сряда)

6 септември (сряда)

22 септември (петък) - 24 септември (неделя)

Коледа - от 23 декември (събота) до 27 декември (сряда) включително
 
Източник: Сега
 

Оставете коментар