Петък, 31 Март 2017
Петък, 31 Март 2017
Руслан Трад пред Nbox: „Ислямска държава" се роди от хаоса

Руслан Трад пред Nbox: „Ислямска държава" се роди от хаоса

Партиите печелят от популизма в риториката си срещу тероризма, смята основателят на Форума за арабска култура

Руслан Трад е млад блогър и основател на Форума за арабска култура у нас. Заради смесения му българо-сирийски произход се занимава основно с темата за Близкия изток. Пред Nbox.bg той разказа своите виждания за проблема „Ислямска държава", с който се е сблъсквал, докато е пребивавал в Ирак, Сирия и Турция.

Г-н Трад, каква е ситуацията в момента в Сирия?

В момента има няколко фронтови линии, които са ожесточени. Една част е с участието на сирийската свободна армия в Северна Сирия, които настъпват към „Ислямска държава" и т.нар. им столица - гад. Ал Рака в Северна Сирия. Друг важен фронт е този в Каламун. Това е много важна област между Ливан и Сирия, където се водят ожесточени боеве. Там се сражават едновременно “Хизбула”, сирийската армия, „Ислямска държава", свободната сирийска армия и отделни местни бригади. Друг важен фронт е този в Южна Сирия, където са населени основно друзите. Там в момента има боеве между друзите и свободния режим, защото друзите отказват да служат в армията, тъй като това не смятат, че е тяхна война и биха искали да бъдат оставени намира. Освен това в Южна Сирия напредват и някои по-радикални групи, засега обаче се сражават и с части на свободната сирийска армия, така че и там не се знае какво ще стане. Като цяло в момента има един отлив на сили от режима, т.е. губят се територии на север, юг и запад, което принуждава още повече хора да търсят път навън, но има и много хора, които са вътрешно разселени.

Какъв е процентът на хората, напуснали родните си места?

Трудно е да се каже какви са данни за последната година, защото ситуацията на терен не позволява да се разбере това. Например, в Ирак това е по-лесно, защото има постановени фронтови линии, където е много по-лесно да се интервюират хората. Там всеки град и всяко село е буквално фронтова линия, но може да се предположи, от избягалите хора от град Тел Абият, който е на границата с Турция. Там напуснаха над 18 хил. души буквално за няколко дни заради боевете. Така или иначе има няколко милиона души, които са вътрешно разселени. Счита се, че са около 4,7 млн. души. Онези, които се нуждаят от хуманитарна помощ, са над 9 млн. души.

Това са хора, които сами са решили, че е време да се преместят или са принудително изселени?

Говорим за принудително изселване, защото по свое желание никой не би заминал от родния си край, освен ако в мирно време не търси по-добър живот. В случая говорим за селища, които са или жестоко бомбардирани от военновъздушните сили на Сирия, или за селища, които се намират на фронтова линия. Т.е. хората така или иначе ще напуснат и това не е по тяхно желание.

Към момента каква е най-голямата опасност, пряко произтичаща от “Ислямска държава”?

Няколко са. „Ислямска държава" продължава да показва възможност да реагира много бързо на атаки срещу нея и още повече да възобнови редиците си по начин, че дори да се стигне до падане на голяма град като Рамади, в провинция Амбар. Всъщност столицата на най-голямата провинция в Ирак. Тогава бойците на ИД показаха, че дори и голям град могат да превземат с 2 хил. души. Град, който се счита за добре охраняван. Проблемът по-скоро се вижда в иракската армия, защото там продължава да се наблюдава демотивация сред войниците и, за съжаление, все по-голямо участие взимат паравоенните милиции. Все повече изземват от иракските сили за сигурност, което притеснява една немалка част от населението. Това е и една от причините хората да се страхуват от възможността и да не допускат официални власти в техните селища за сметка на ИД.

Защо?

Защото години наред имаше репресии в отделни части на Ирак, главно срещу сунитското население. Това е политиката на правителствата след 1923 г., тъй като се взе обратен курс, т.е. репресираното сирийско население обърна гнева си към онези, които доскоро управляваха Ирак - сунитското население, които са малцинство в момента. Неправилните политики на фаворизиране, на отдаване на религиозна принадлежност, която да ти гарантира пост, сближаването с Иран, която влияе изключително много на вътрешните дела на страната. Радикалните групи много бързо взеха превес в райони като Мосул, където населено е главно сунитско. Тези организации в никакъв случай не може да говорим, че са с безброй много бойци, напротив, те са с неголям брой бойци, но силно мотивирани и много добре обучени. Освен това използват всички способи на пропагандата и популизма, за да имат по-голяма подкрепа сред местното население. Всъщност големият проблем е, че иракската армия продължава да не може да си връща територии и по-големият проблем е, че ако си върне територии, много трудно ги задържа след това. Именно защото не упражнява официалната си власт, а дава право на паравоенни милиции да се разпореждат в населените места.

Очевидно е, че ИД разполага с огромни финансови средства, откъде идват парите?

Лошото е, че ИС се допусна да стане самофинансираща се, което е много опасно за подобен тип организации. За самата организация това изключително вдигна реномето й и така тя успя да си позволи да привлича чуждестранни бойци, защото предлага заплати, пенсии, социални придобивки, които съществуват, в която и да е държава. Но това се случи благодарение на факта, че те успяваха да продават петрол, който добиват и в Ирак, и в Сирия. Многократно чувахме цифри като 2 млрд. долара на ден от продажби на петрол и това не е случайно. Те продават петрола под 18 долара на барел, което нито една държава не може да си позволи и този петрол привлича много купувачи.

А това, че се споменава Саудитска Арабия като основен източник на финансиране за ИД?

Това, според мен, е спекулация, защото като кажеш Саудитска Арабия, хората си представят, че това е държавна политика. Фактът, че ИД извършва вече и терористични атентати на територията на държавата и няколко пъти бойци на ИД се сражаваха с бойци на саудитските части по иракската граница, говори, че всъщност те са врагове и на политическа и на идеологическа основа. Но не може да се отрече, че има саудитски граждани, които са финансирали ИД поне в началото - говоря за 2009-2010 г., като след това тези дири се губят, защото после самата организация придобива много различен стил на работа примерно от “Ал Кайда” и това позволи на ИД да се издържа сама. В началото със сигурност е имало донори, това са лица, които са саудитски граждани или от Залива, които са спонсорирали подобен тип организации. Аз обаче препоръчвам да се избягва да се говори, че Саудитска Арабия, Кувейт или друга някоя държава има политика за финансиране на терористите, които вече установяват и свои институции.

Защо сега се появи „Ислямска държава"?

Ако попитате някой сириец, който живее там, много от тях се замислят дълбоко, преди да кажат кога точно се е появила тази организация, защото тя се появи от нищото. Много от бойците на ИД в Сирия всъщност идват от Ирак, голяма част са и чужденци, когато да кажем превзеха Палмира. Местните казват, че почти никой не е говорил арабски от тези бойци, което говори за много голям наплив отвън. Тази организация се появи от хаоса на гражданската война в Сирия, тя е вследствие, не причина за ставащото в Сирия. Възползва се от хаоса, който е в Сирия и Ирак, но в Сирия намери добра почва да се развива, тъй като големи региони останаха буквално без институции. В този вакуум се появи тази, която дотогава е била малка в сравнение с много други.

Може ли да се каже, че се появи вследствие на Арабската пролет?

Арабската пролет все още не е завършила, така че ще видим какъв е резултатът. Аз отдавам голямо значение на факта, че местните правителства са провалили се правителства. Моделът, който те представляват, е изключително провален и това дава сила на религиозните организации, които казват: ”Ето, светската държава не успя да ви защити, затова ние можем да го направим”. Това е и една от силите на “Мюсюлмански братя” в тяхната риторика. Отделно, в тези страни имаше постоянен спад не само в броя на образованото население, но имаше и ръст на бедността. Бяха предприети реформи, които отнеха много от привилегиите на хората за подпомагане на по-бедните семейства. В най-бедните региони подобни организации покълнаха още преди 10-15 години и това се случваше пред погледа на управляващите.

Пряко за България каква е опасността от ИД, освен тероризма, разбира се?

Според мен най-опасно за България, пряко от ИД, е самото говорене за нея. Тук много често липсва анализът за събитията в Сирия и в Ирак. Това позволява хората да се паникьосват, когато се говори за „Ислямска държава". Начинът, по който се обсъжда организацията, е по-скоро популистки и видяхме, че по-скоро някои партии взеха добър процент на изборите затова, че обвързаха дори бежанската вълна с темата за ИД. Страната ни към момента не може да се  отрече, че си върши работата на границата, т.е. всички хора биват проверявани по няколко пъти, има снемане на биометрични данни, има обмен на информация между турските разузнавателни сили, на Великобритания, Франция, САЩ, така че хора, които имат съмнително минало или които предизвикват интерес сред службите, веднага са връщани и наблюдавани. Най-лесното нещо, което би допринесло за нейното присъствие, е когато едно общество е разбито и има напрежение. Това е винаги първият подход на подобни организации - да се възползват от несправедливостта, която съществува в определени райони. Може да звучи генерално и малко наивно, но зависи ние как възприемаме ставащото и все пак тази липса на информация, която имаме за Сирия и за Ирак - пълната картина, също много допринася за наслагването на страхове. Реално погледнато, въпреки че Турция е обвинявана, че си затваря очите, турците като държава нямат интерес тази организация да навлиза в нейните територии. Така че, пред нас стои все пак една силна държава, която е буфер между България и събитията в Сирия и в Ирак. Това, което аз препоръчвам е, да се направи пълна оценка на ставащото по границите и да се отговаря адекватно, без популистки мерки.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар